Екип от шестима професионални планински спасители издирва българският алпинист Боян Петров по трасето към върха Шиша Пангма в Хималаите.  Спасителите са изпратени във вторник сутринта.
Към момента екипът се намира на около 6000 м надморска височина и изчаква подобряване на времето, за да продължи издирването, съобщиха от МВнР.

Боян Петров не е на първия лагер на Шиша Пангма

Боян Петров не е на първия лагер на Шиша Пангма

Спасителната операция е прекратена за днес. Утре шерпите ще тръгнат към втория лагер

Българският алпинист Боян Петров е бил забелязан за последно на височина над 7000 метра, припомнят от ведомството на Екатерина Захариева.

По-късно пред Нова телевизия един от шерпите заяви, че има шанс Боян Петров да е жив, ако се е разминал с екипа и е стигнал до лагер 3 или до лагер 2. Там има палатка и провизии.

В базовия лагер има китайски спасителен екип. Докато не приключи акцията, няма да допуснат друга експедиция да атакува върха.

Ако получим разрешение от Китайското правителство, ще излети вертолет, който може да лети на височина над 5000 м. Хеликоптерът ще бъде с швейцарски пилот, който е добре обучен. Това ще отнеме 3-4 часа.

Тибетската алпинистка асоциация е информирала посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не позволява летене и спасителни операции на височина над 5000 м.

Трима шерпи издирват Боян Петров на връх Шиша Пангма

Трима шерпи издирват Боян Петров на връх Шиша Пангма

Спасителната операция е започнала въпреки лошото време в планината

Чрез почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа от непалската страна са съобщили, че имат готовност за предоставяне на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м.
Поискано е разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Боян Петров.

Боян Петров продължава да е в неизвестност

Боян Петров продължава да е в неизвестност

Очаква се днес спасителен екип да започне издирването на алпиниста

От външно министерство и дипломатическите ни мисии в Пекин и в Делхи продължават да са в постоянна връзка с четири министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти.

Българските дипломати умоляват за интензивно издирване на нашия алпинист Боян Петров. Получено е уверение от компетентните институции, че правят всичко възможно по случая и желаят да окажат максимално съдействие.

Припомняме, по-рано през деня съпругата на Петров Радослава Ненова заяви пред БНР, че алпинистите няма да тръгват към втория лагер днес. Спасителната операция за деня е прекратена. Предвидено е утре шерпите да продължат до втория лагер.

Алпинистът Петър Атанасов е убеден, че шерпите ще се справят със задачата по издирването на Петров. "Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре", обясни той.

Атанасов увери, че няма нищо тревожно в това, че Петров не е намерен в палатката си на третия лагер. В този момент той сигурно е атакувал върха. "Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

В неизвестност е алпинистът Боян Петров
Обновена

В неизвестност е алпинистът Боян Петров

Опитал се е да качи връх Шиша Пангма в Хималаите

Атанасов заяви, че дори Петров да не е стигнал до палатката си, той може да се укрие в снежна пещера, която на тази надморска височина е добро убежище. Това обаче би означавало, че Петров няма със себе си гориво, за да може да топи сняг и да приема течности, което в тези условия е ключово за оцеляването.