Тримата шерпи, които издирват българския алпинист Боян Петров, са достигнали до първия лагер към върха Шиша Пангма в Хималаите.

Те не са открили там Петров.

Жената на Петров Радослава Ненова заяви пред БНР, че алпинистите няма да тръгват към втория лагер днес.
Спасителната операция за деня е прекратена. Предвидено е утре шерпите да продължат до втория лагер.

Трима шерпи издирват Боян Петров на връх Шиша Пангма

Трима шерпи издирват Боян Петров на връх Шиша Пангма

Спасителната операция е започнала въпреки лошото време в планината

В тази връзка алпинистът Петър Атанасов коментира, че шерпите ще се справят със задачата. "Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре", обясни той.

Атанасов увери, че няма нищо тревожно в това, че Петров не е намерен в палатката си на третия лагер. В този момент той сигурно е атакувал върха. "Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Атанасов заяви, че дори Петров да не е стигнал до палатката си, той може да е укрие в снежна пещера, която на тази надморска височина е добро убежище. Това обаче би означавало, че Петров няма със себе си гориво, за да може да топи сняг и да приема течности, което в тези условия е ключово за оцеляването.

Боян Петров продължава да е в неизвестност

Боян Петров продължава да е в неизвестност

Очаква се днес спасителен екип да започне издирването на алпиниста

По-рано днес жената на Петров заяви, че трудно понася неизвестността. Тя посочи и че е направен опит от базовия лагер да се разгледа върха за движение и активност с телескоп. Самата палатка на Боян обаче била скрита зад скала и хората на базовия лагер не можели да видят дали около палатката има активност или не.

По думите на Ненова ако Боян е успял да стигне до палатката си, той най-вероятно чака там да отмине лошото време. В палатката имало достатъчно храна и всичко необходимо, така че алпинистът да оцелее няколко дни.

Радослава обясни и че към момента няма финансов проблем с организирането на спасителните операции. Сумите били големи, но застраховката ще покрие. "Той има най-голямата възможна застраховка, която покрива и хеликоптер. Всичко е предвидено още с тръгването", допълни тя.

В неизвестност е алпинистът Боян Петров
Обновена

В неизвестност е алпинистът Боян Петров

Опитал се е да качи връх Шиша Пангма в Хималаите

Стана ясно и че спасителната група от Китай ще пристигне на мястото в сряда. Към момента не можело да се изпрати хеликоптер, защото времето не го позволявало.

"В такива ситуации Боян често го няма по няколко дни, но реално не е зачезвал, без да знам какво се случва с него. За първи път изчезва наистина", каза още Радослава.

Алпинистът Дойчин Василев: Няма как Боян Петров да е допуснал грешка от неопитност

Алпинистът Дойчин Василев: Няма как Боян Петров да е допуснал грешка от неопитност

В планината винаги съществува риск според алпиниста