Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата "Свети Цар Борис-Михаил Покръстител" и реставрацията на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. "Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним", каза Борисов. "Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега", посочи още премиерът. Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място.

От 140 години не е строена църква в Разград", коментира министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма "Свети Цар Борис-Михаил Покръстител" . Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.

Борисов отваря заведенията от 1 март
Обновена

Борисов отваря заведенията от 1 март

Учениците от малките населени места отиват в клас

За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория "национално значение", а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.

Народният представител от Разград Десислава Атанасова, която бе заедно с премиера Борисов, информира, че по социално-икономическите антикризисни мерки на правителството в региона са изплатени над 5 милиона лева в помощ на хората и на бизнеса и са запазени близо 2000 работни места. През 2017 година кабинетът отпусна 1 000 000 лв. за ремонт и рехабилитация на улична мрежа в Разград. В рамките на две години други 2,1 млн. лв. са отпуснати по бюджета на общината за подобряването и на по-малките населени места на нейна територия, включително за ремонти на улици, читалища, детски площадки. Община Разград е подкрепена от правителството и през 2019 година с общо 300 000 лева за инфраструктура.