Ядрена мощност да градим за три-четири дни, а за останалите дни от годината какво ще я правим. Това заяви в отговор на въпрос в Панорама по БНТ премиерът в оставка Бойко Борисов.

Трябва да знаете, че една АЕЦ произвежда ток всеки ден, а токът не може да се съхранява, припомни Борисов.

Той контрира, че правителството на ГЕРБ е изплатило вересиите по АЕЦ Белене и американските централи.

Милиард и триста милиона платихме тази година за едно синьо правителство, което подписа американското правителство, абсолютно корупционна сделка. И още два милиарда и 500 милиона за друго едно червено правителство за Белене. Живи пари, на данъкоплатците, заминаха за Вашингтон. Заради тези платени пари няма влакове, заяви премиерът в оставка.

Нека вашите зрители знаят къде отидоха тези пари и да си представят какво можехме да купим с тях като нови влакове, трамваи и други.

Премиерът припомни, че неговото правителство първо осигурява парите, а след това купува. Ние не сме като нашите предшественици да вдигаме заплати, а другите след нас да мислят откъде да вземат как да ги плащат.

Бойко Борисов припомни, че в момента в полицейската школа в Симеоново се обучават полицаите, които след половин година ще започнат да патрулират по селата.

137 млн. лв. ще се върнат в Здравната каса от предоговорените цени с фармацевтичните компании по-ниски цени за лекарствата. Казваме лекарствата за високо кръвно ще са безплатни. Осигурихме го като намерихме пари, а не ги вземаме от джоба на българите, припомни премиерът.

Според него българите го виждат, но искат нещата да стават по-бързо заради 25 години безвремие.

ГЕРБ ще направи и магистрала Хемус. Те не я направиха преди нас, но аз казвам, че ние ще направим магистрала Хемус, обеща Бойко Борисов.

Ние таман я подредихме. Това са неща, които се правят месеци наред. Много се говори, че е хубаво пенсионери, военни и полицаи да намерят поприще и да продължат да работят. Променихме закона. Той влезе в сила декември месец, а поле финансирахме и докарахме 320 милиона лева от Брюксел целево за охраната на границата с всички колеги и резултатите ще са много видими. Хората са доволни, каза премиерът в оставка.

Лесно е да обещаваш и да даваш предварително, без да си обезпечил. Когато правиш нещо, е хубаво да си го финансираш и подредиш, пък ако другите искат, нека да го продължат и да го направят. Нека другите да кажат кой друг е издействал извън бюджетите по европрограмите целево за България 1 лев?!", добави Борисов. Относно това, че ще се намерят патрулки, а хора от къде, той заяви: "Толкова са възможностите на държавата. Колко взимаха милиционерите и пожарникарите преди време до 89-та година? С каква техника се возеха? Аз съм бил в тази система и ви казвам, че условията са в пъти по-добри от това. Ние гасихме пожари с обикновени брезентови мушами и се возихме на шкоди. Сега има много добра техника, върна се в спомените си Бойко Борисов.

Той отбеляза, че премиерът е длъжен да пази добрите отношения с Путин заради българския бизнес. Виждате, че без Русия няма да можем да продадем реакторите за АЕЦ Белене. С моите разговори с Путин го убедих, че газовият хъб "Балкан" е от интерес за Русия. В същото време отчитаме ръст на руските туристи. Успях да договоря руски кораби да се ремонтират в наши заводи, а нашите военни самолети в Русия, а не да ходят в Полша.

Бойко Борисов каза, че не се притеснява от служебното правителство на Румен Радев. Трябва да го предупредя, че след десетина дни Радев като президент ще отговаря за цялата власт в държавата. Пожелавам му да е здрав и да постигне успех.

Пожелавам на президента Румен Радев отговорността да не го смаже, заяви премиерът в оставка. След 10 дни ще дадем цялата държава на един човек за месеци напред - без парламент, без някой да го наблюдава. Затова на Румен Радев му пожелавам успех и искрено му желая отговорността да не го смаже.

Това е равносилно да ни сложат всички в един Миг-29 и да правим "кобри". Аз не съм нито син, нито внук на някой от политбюро, но напоследък много синове и внуци да ми дават съвети, заяви още Борисов.

Той припомни, че е получавал цялата власт от народа и му я връщал. Аз цял живот съм служил на народа, припомни Бойко Борисов.

В политиката трябва да има морал. Като загубиш, се дърпаш настрани. Реформираш се и се явяваш на изборите.

Хората казаха, че искат мажоритарен вот и 1 лв. партийна субсидия. Това поиска народът, нека го направим. Стига сме философствали. Нека го направим..., призова Бойко Борисов.

Той не пропусна да отбележи, че от два месеца имаме нулев натиск на границата. Тихо и законно, а да не забравяме и законовите процедури успяхме да екстрадираме афганистанците.

Добре е, че загубихме и то от един достоен кандидат. Така коментира резултатите от президентските избори Бойко Борисов. Според него е нужно в следващите години волята на България да се вкара, за да се научат ромите да ходят на училище и да се образоват.