Цените на природния газ се изстреляха в Космоса, статистиката за цената на горивата показва, че за една година има 33% поскъпване. Това заяви Андрей Делчев, от Българска петролна и газова асоциация, пред бТВ. По думите му тенденцията е увеличаване на цената на горивата, последната седмица няма промяна - масовият бензин и дизел се продават за цена 2.40 лв.

Цената на суровия петрол за Европа от 70 долара края на миналата година, сега е 86.36 лв., с 16 долара повече, което е сериозно увеличение, коментира той. Всички фактори сочат към увеличаване на цената на суровия петрол, което ще се отрази на цената на бензина, смята Делчев. Той все пак "силно се надява да не стигне цената на бензина 3 лв.".

Без понижение в цените по бензиностанциите и през януари

Без понижение в цените по бензиностанциите и през януари

При бензина и дизела няма да има добра новина

Андрей Делчев коментира и бизнес ефекта от пандемията върху цената на горивата: "Ефектът е различен, не се затварят граници, икономики, самолетите и заведенията са пълни, няма липса на клиенти, а проблемът са високите цени на ел енергията". Потреблението на горива в момента е каквото е 2019 г. преди кризата. Има опасност от дефицит на суров петрол, тъй като държавите-производителки забавиха продукцията си и не се покрива рязкото търсене, каза още той. Има необходимите количества у нас, категоричен е Делчев.