Европейската комисия възстановява плащанията към България на 115 000 000 европо ИСПА, отнасящи се за строителството на магистрала Люлин и за техническа помощ за подготовка на пътни проекти по европейски транспортни коридори.

Това съобщи премиерът Сергей Станишев в специално изявление за медиите, непосредствено след официалното обявяване на решението от Европейската комисия.

Усилията са правителството са оценени по достойнство, изтъкна премиерът и изказа благодарност от лично име и от името на правителството за почтеното партньорство, сътрудничество и подкрепа на Европейската комисия.

Той изрази признателност към всички служители в отговорните органи на държавната администрация. „Постигнахме това, което преди няколко месеца, защото взехме правилните решения в подходящото време, заяви Станишев.

Той допълни, че правителството ще продължи усилията си всички европейски фондове да бъдат управлявани според най-добрите европейски стандарти.

Българското общество трябва да усети пълните ползи от членството в ЕС, уверено заяви премиерът.  

Той изтъкна, че сега има действащ закон за конфликт на интереси и прозрачни процедури за обществени поръчки. НАПИ беше преструктурирана,

Правителството и органите на съдебната власт са активно ангажирани и концентрирани за подобряване на ефективността, прозрачността и професионализма на съдебната система, за да бъдат ефективно предотвратявани всички форми на злоупотреби и корупция, допълни Станишев.

Той е категоричен, че темпото няма да бъде намалено и добави, че са необходими безкомпромисност и бдителност, за да бъде гарантирана пълната законосъобразност и прозрачност в усвояването на евфондовете.

Припомняме, решението на ЕК за прекратяване на междинните плащания по Кохезионния фонд за проекта „Изграждане на магистрала Люлин, околовръстно шосе София-Даскалово" и проекта „Техническа помощ за подготовка на пътни проекти по направление на общоевропейските транспортни коридори (TEN-T) в България" бе взето на 23 юли миналата година.

Тогава бяха направени констатации, че във фонд „Републиканска пътна инфраструктура" не са изграденисистеми за управление и контрол, които да осигурят добро финансово управление на Кохезионния фонд в съответствие с общоприетите принципи и стандарти, както и за правилното прилагане на процедурите за обществени поръчки.