Конфликтът между Русия и Украйна ескалира непрекъснато и е трудно да се предвиди докъде ще се разпростре. Затова е трудно да се направят и количествени оценки за последиците. Отсега е ясно, че борсовите стоки, каквито са торовете, няма да бъдат засегнати съществено. Дори е възможно цените на торовете да се покачат, както това се случи с много други борсови продукти. Някои нишови продукти в износа ни вероятно ще пострадат - фармация, електрически изделия за дома (напр., бойлери, които заемат 6-7 място в износа ни за Украйна), повечето инвестиционни стоки, какаови изделия, парфюмерия и козметика, видео игри. Макар и извън статистиката, може да се очаква, че износът на специална продукция ще нарасне. Това предвиждат експертите от Българската стопанска камара.

От БСК допълват, че вносът от Украйна е силно доминиран от суровини и борсови стоки, като производството им ще се наруши и количествата ще намалеят, а българските вносители ще се преориентират към други доставчици. Според експертите проблемите по-скоро са свързани с резкия скок на цените им. Те уточняват, че заплаха представлява вносът на резервни части за сервиз на украинско оборудване (строителни и минни машини). От Стопанската камара уточняват, че около половината от вноса на пелети за горивни камери в България идва от Украйна и ако този внос намалее, цените на вътрешния пазар ще нараснат още повече.

Гражданите ще платят цената на войната

Гражданите ще платят цената на войната

Петър Витанов очаква много високи цени на петрола и газа

На микро ниво са възможни доста по-големи сътресения при фирми, чиято дейност е обвързана преобладаващо с Украйна. Очаква се входящият туризъм от Украйна да намалее най-много, в следствие на което фирми, разчитащи основно на украинския пазар, ще трябва бързо да се пренасочат.

От БСК отбелязват, че българският износ за Украйна варира в границите 250-350 мил. евро годишно, за 2021 г. - 400 мил. евро. Изнасяме основно торове, фармация, машини и електротехнически изделия. Вносът е 500-600 мил. евро, за 2021 г. надхвърля 800 мил. евро. Вносът е концентриран в полупродукти от желязо или от нелегирани стомани, слънчоглед и амоняк. Туристите от Украйна са 300-500 хил. годишно допреди ковид-пандемията, а взаимните инвестиции са епизодични.