"Предложихме една промяна в Закона за обществените поръчки, която да затвори една "вратичка". Тя се използва доста активно в последните години от управляващите, които дават на държавните предприятия огромни поръчки за изпълнение на различни дейности, най-вече строителни. Имахме съмнение, че "Автомагистрали" няма необходимия човешки и технически ресурс за такива поръчки и отговори на наши писмени въпроси това се потвърди". Това каза депутатът от БСП Димитър Данчев в ефира на "Денят ON AIR".

От БСП са предложили възможността за възлагането на инхаус поръчки да се запази, но като се ограничи възможността да се възлага само на фирми, които могат самостоятелно да изпълняват минимум 90% от дейностите.

Депутатите поспориха за нагломера при обществените поръчки

Депутатите поспориха за нагломера при обществените поръчки

БСП и ГЕРБ се скараха заради закона за обществените поръчки

"Това е една порочна практика, която не гарантира обществения интерес за качеството на изпълняването на обществените поръчки. Възлагането по подобен начин на обществени поръчки лишава възможността държавата да контролира качеството на изпълнението им. Няма гарантирано събиране на няколко броя оферти", отбеляза социалистът.

Той даде пример, че до средата на октомври 2020 г. "Автомагистрали" ЕАД е получило плащане за отсечката между "Боаза" и Велико Търново от АМ "Хемус" в размер на около 700 млн. лева. Реално отсечката била 134 км, а получените разрешения за реалните строителни действия, които могат да бъдат извършени в момента, били за около 50 км.

Припомняме, че днес БСП и ГЕРБ се скараха в парламента заради Закона за обществените поръчки.

Без евросредства и обществени поръчки за неизрядни работодатели иска КНСБ

Без евросредства и обществени поръчки за неизрядни работодатели иска КНСБ

При неспазване на колективните трудови договори и минималните нива на заплащане

Да се ограничи достъпът до обществени поръчки и европейски средства на работодатели, които не спазват колективните трудови договори и минималните нива на заплащане. За това настоя днес президентът на КНСБ Пламен Димитров.