Възнагражденията на народните представители да бъдат замразени на равнището на основното възнаграждение от последния месец на 44-то Народно събрание.

За това настоя заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин на брифинг в парламента, посветен на направеното предложение от "Демократична България" за определяне на допълнителни възнаграждения на народните представители в размер до 25% от месечното възнаграждение.

От БСП внасят следните предложения за промени в правилника за организацията и дейността на Народното събрание - да отпадне вече приетият текст, който в момента съществува в правилника на 44-то НС и да се премахне сегашния механизъм, при който заплатите на народните представители се актуализират на всеки три месеца с ръста на средната заплата в публичния сектор в страната.

Вигенин е на мнение, че с предложението на червените ще бъдат коригирани направените грешки от парламента. Социалистите не подкрепят направените вчера предложения и Вигенин се надява предложения на БСП да намерят подкрепа в парламента. Ако не се приемат предложенията на социалистите, заплатата ще се качи още в рамките на мандата на 45-то Народно събрание, стана ясно от думите му.

"Ние разбираме, че тази тема е чувствителна за обществото и за част от народните представители, но се надяваме, че тези първи стъпки, които предлагаме са в правилната посока", посочи Кристиан Вигенин.

Според него няма смисъл да се спекулира по текстовете, които все още не са в сила. Ние предлагаме да се направи нужната корекция, бързо и веднага да се прекратят всякакви спекулации по темата, каза още Вигенин.

Припомняме, по-рано днес, премиерът в оставка Бойко Борисов остро нападна решенията от вчера на депутатите, които "веднага се качиха на депутатските мерцедеси и си вдигнаха на 10 000 лв. заплатите".