ГЕРБ/СДС ще върнат мандата за съставяне на правителството. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов в стрийм в профила си във Фейсбук рано тази сутрин. Това е решението и на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. В дома на премиера се намираха и номинираният за премиер на ГЕРБ/СДС Даниел Митов, Цвета Караянчева, Десислава Атанасова, Йорданка Фандъкова, показа камерата.

Бойко Борисов коментира с възмущение и омерзение случващото се. Той не разбира какво не са им харесали на министрите, които са предложили. Освен това е убеден, че отказът на "Демократична България" и "Има такъв народ" изобщо да разговарят с ГЕРБ за подкрепа на правителство също е продиктувано от страх, защото на едни разговори трябва да се изложат аргументи, а те нямат такива. "Най-лесно е да откажеш среща и разговор, защото там трябва да говориш с аргументи."

ИТН не говорят, преди да получат мандата

ИТН не говорят, преди да получат мандата

Всяко нещо по реда си, уверява Тошко Йорданов

Според Борисов "Има такъв народ" няма да направят правителство, те дори няма да го представят пред обществото, защото нямат такова.

Няма да смеят да направят правителство, те нямат капацитет затова, убеден е Борисов. Това се показва и от това, че парламентът и останалите парламентарни групи не се занимават с Плана за възстановяване и устойчивост, както са поискали, но сега нямат експерти, опит и знания да направят такъв план.

Христо Иванов: Чакаме ход от ИТН

Христо Иванов: Чакаме ход от ИТН

От действията на Слави Трифонов щяло да зависи

Борисов остро нападна решенията от вчера на депутатите, които според него "веднага се качиха на депутатските мерцедеси и си вдигнаха на 10 000 лв. заплатите". Гласуваните вчера предложения в действителност ограничиха допълнителните възнаграждения, които депутатите могат да получават до 25% от заплатата им. До сега такъв лимит нямаше. Ограничен и броя на служебните коли, които всяка парламентарна група може да ползва - до една.

Според Борисов се върнала и най-порочната практика - да се гласува в НС с чужди карти. Разкритикува и приетото вчера за магистратите и адвокатите, които ще консултират депутатите, като прокарване на лобизъм. Също така по думите на Борисов, мажоритарният вот, с който ИТН влязоха в парламента, ще е "Тате ще ми купи колело, ама друг път."

Единственото, което чува Борисов от опозицията, че трябва да се режат крайници и да не се дава думата на опозицията. "Защо ни мразят - защото сме им оставали най-стабилната държава за всички времена", недоумява Борисов. Той е убеден обаче, че другите партии няма да се справят.

Борисов: Управлявайте, вече не съм нужен, а и съм обикновен гражданин

Борисов: Управлявайте, вече не съм нужен, а и съм обикновен гражданин

Правят от парламента Народен съд

Въпреки това се обръща към присъстващите - "Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случва в държавата. Това за хора без опит, без отговорност, нямат дори и юридически капацитет." и "Тези хора трябва да ги държим на максимум в живите предавания, да ги виждат хората какво правят и колко не могат. Те няма да направят правителство, а и няма да го покажат дори."

Анализатори: Отговорността за кабинет е на "Има такъв народ"

Анализатори: Отговорността за кабинет е на "Има такъв народ"

В кампанията на предсрочните избори ще се повтаря само, че ИТН са виновни

Борисов разтълкува и вота на българите от 4 април, тъй като явно останалите партии не са разбрали какво са им казали хората със своя вот.

По думите на Борисов народът е казал, че ГЕРБ трябва да е в управлението, но трябва да бъдат контролирани. И това е нормално, след като толкова години са на власт. Но въпреки това ГЕРБ остават първа политическа сила, а в управлението трябва да са под контрола на четвъртите, петите в парламента.

"И откъде е това надменно отношение? Тези хора явно не са се събличали по физическо, за да говорят така. Как говориш като ментор, при положение, че 5-6% си спечелил... Каква протестна вълна, бе? 1 милион чакаха Царя на Орлов мост..."

"Тези хора (представителите на опозицията, бел.ред.) искат мъгла, за да излизат изпод сенките, да могат да лъжат и да подвеждат", убеден е Борисов.

Според него се върви към предсрочни избори, тъй като нито първия, нито втория мандат ще бъдат изпълнени. "На следващите избори ГЕРБ може да не са първи, може да сме втори, но и тогава пак ли ще бягате от отговорност", попита в заключение Борисов.

Борисов даде заявка за президентските избори
Обновена

Борисов даде заявка за президентските избори

Ако ИТН не вземат мандата, значи са страхливци