Депутатите на Бойко Борисов вече са отправили покана за преговори за състав на кабинет с Демократична България. Срещата е насрочена за днес в 16 часа и герберите искат прозрачно да се обсъди състав на правителство стана ясно на брифинг в Народното събрание.

Даниел Митов, който е номиниран за премиер, заяви, че в коалицията "Демократична България" е ДСБ, които са част от ЕНП и затова е естествено с тях да се води разговор.

Според Тома Биков ГЕРБ се опитва да предотврати хронична политическа криза. Кабинетът, който партията предлага, е политически на база политически намерения и ясни ангажименти към българските граждани.

ГЕРБ канят на разговори ДБ и ИТН

ГЕРБ канят на разговори ДБ и ИТН

Ако видят, че няма да имат подкрепа, бързо ще върнат мандата

Биков съзря пазарлъци около кабинет на "Има такъв народ". Решението дали хората на Слави Трифонов ще правят правителство, се вземали някъде другаде, а не в парламента. Ако ГЕРБ не успее да сформира правителство, ще бъдат истинска опозиция, увери Биков.

Тошко Йорданов: Всеки глас с ГЕРБ е предателство към българския народ

Тошко Йорданов: Всеки глас с ГЕРБ е предателство към българския народ

Той призова за прагматизъм

От своя страна също на брифинг в парламента съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов потвърди, че отказват срещата с ГЕРБ. Тяхната идеология е корупцията, категоричен бе той. Затова и няма за какво да говорят. Нямаме допирни точки с един лъжец, категоричен бе и Христо Иванов. Все още разговори с други формации за ново правителство не са водени, стана ясно още от брифинга на ДБ.

Малко по-късно от "Демократична България" разпространиха и официалния си отговор на поканата от страна на ГЕРБ:

В отговор на Вашата покана за консултации във връзка с връчения проучвателен мандат за съставяне на Министерски съвет на ПГ ГЕРБ-СДС бих искал да Ви уведомя, че нашите предизборни ангажименти и каузата на Демократична България за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел "Борисов" и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт."