Подкрепа ще търсим от парламентарните групи и партии, които стоят идеологически най-близо до нас. Ще бъдат започнати разговори с "Демократична България", ще ги поканим официално за консултации, но зависи от тях дали ще се отзоват. Това заяви номинираният за министър-председател Даниел Митов, след като ГЕРБ получиха мандата за съставяне на правителство.

Ние ще си ги поканим официално и тогава искаме от тях някакъв отговор, подчерта Даниел Митов. Покана ще бъде отправена и към "Има такъв народ".

До този момент разговори не са водени с никого, включително и неофициални. Няма да се търси подкрепа за правителство от БСП и ДПС, са намеренията на Даниел Митов.

Борисов обяви министрите в проектокабинета на ГЕРБ

Борисов обяви министрите в проектокабинета на ГЕРБ

Той представи имената им от болницата

Номинираният за премиер на ГЕРБ увери, че няма да се бави излишно процедурата и ако няма шанс да бъде подкрепен проектокабинетът, ще бъдат взети решения в максимално кратки срокове. Ще се опитаме да направим всичко възможно максимално бързо да проведем необходимите разговори, отбеляза той.

На въпрос дали ще бъдат дадени министри на "Демократична България" и Христо Иванов, ако поискат, Митов заяви, че това са подробности, които са "тичане пред вятъра". Винаги се правят компромиси, когато са готови за подкрепа и коалиция, изтъкна той.

Той се надява, че в българския политически живот и парламент може да се възстанови нормалното държавническо говорене и сериозният подход. Кампанията отмина и в момента вече сме в период, в който трябва да се работи, държавата има нужда от стабилен кабинет и то бързо, настоя Митов.

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Цвета Караянчева може да поеме отново ръководството на парламента

Сред приоритетите на правителството ще бъдат справяне с коронакризата и синхрон в НАТО и ЕС.

Бившият външен министър от кабинета "Борисов-2" определи членовете на проектокабинета, който е съгласуван между него и Бойко Борисов, като хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден в стъпване на длъжност да влязат в ролите си, за да се приложат мерки за справяне с пандемичната криза.

Запитан как гледа на номинацията на Любен Дилов-син за министър на туризма, Даниел Митов уточни, че актьорът е политически активен човек, познат и част от парламентарната група на ГЕРБ. Сега вече трябва да свързваме сферата на туризма с него, каза още той.

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%

На въпрос за бъдещите планове на лидера на ГЕРБ Борисов Даниел Митов призова журналистите да питат Борисов като какъв мисли да се върне в политиката, ако не е премиер.