От "Има такъв народ" няма да откликнат на поканата за преговори с коалицията ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство, начело с Даниел Митов. Това обяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред журналисти.

По думите му още преди конституирането на настоящия парламент от ИТН заявили пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участват в разговори с партии, представляващи досегашното управлението на страната. За нас ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия. Затова намираме за естествено да откажем участие в предложените консултации, обясни Йорданов.

На въпрос дали от ИТН ще се опитат да изпълнят втория мандат, Йорданов отговори лаконично: "Трябва първо да го получим."

"Има такъв народ" и ГЕРБ си разменят писма за кабинета

"Има такъв народ" и ГЕРБ си разменят писма за кабинета

Очаква се официално становище на ИТН

Припомняме, вчера покана за разговори от ГЕРБ бе отправена първо към "Демократична България", които отказаха.

Даниел Митов: ДБ се държат политически незряло

Даниел Митов: ДБ се държат политически незряло

Сега в момента могат да отидат да преговарят с БСП и с ДПС

Мандатът за излъчване на правителство се намира в момента в партията на Бойко Борисов, номиниран за премиер е Даниел Митов, бивш външен министър от квотата на РБ във второто правителство на Борисов, което беше на база коалиционно споразумение. Митов обяви, че разговори за подкрепа ще се водят с ДБ и ИТН и ако те не постигнат успех, мандатът ще бъде върнат още днес следобед.

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%