Днес няма да върнем мандата, утре ще се проведе заседание и ще решим точно какво да правим. Това заяви номинираният за министър-председател Даниел Митов пред журналисти в Народното събрание за това дали ГЕРБ ще върнат мандата, след като нито една политическа партия не пожела да проведе консултации за съставяне на кабинет.

Той обясни, че уважава мнението на партиите, но партиите на статуквото са нещо динамично. Зад традиционните партии стоят български избиратели и отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Рискът е да изпаднем в ситуация, в която няма стабилно управление - българските граждани няма да знаят какво да очакват в следващите месец и няма да има предвидим политически процес, предупреди Митов.

Утре има изпълнителна комисия на ГЕРБ, на която ще бъде решено връщането на мандата. ГЕРБ е партия с процедури, с ясно разписан подход и утре сутринта ще бъде взето решение.

ИТН очакват мандата

ИТН очакват мандата

Отказват срещата за разговори с ГЕРБ и Даниел Митов

Даниел Митов предполага, че може да се появи мнение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за това дали да се предложи кабинет за гласуване в пленарна зала. Той не знае другите изобщо какво ще предложат, защото ГЕРБ нямат информация какво правят другите партии, освен че водят задкулисни разговори. Какви са тези разговори, кой с кого говори и какви имена се предлагат, Митов не знае.

"Те през цялото време крещяха срещу задкулисието, а в момента задкулисието ги е овладяло всичките. Изобщо не знам по въпроса какво ще подкрепим ние, защото, за да подкрепиш нещо, то трябва да се материализира с ясни лица и политики. Такова нещо няма в момента", категоричен бе бившият външен министър.

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Съставът на правителството - съгласие между Митов и Борисов

Митов заяви, че БСП няма да бъде подкрепена. Относно това дали третият мандат ще отиде при ДПС, Даниел Митов уточни, че това са хипотези, които нямало как да бъдат обсъждани в момента.

Припомняме, вчера покана за разговори от ГЕРБ бе отправена първо към "Демократична България", които обаче отказаха. Вчерашния отказ за разговори от страна на "Демократична България" Даниел Митова определи като политически незряло поведение.

По-рано днес стана ясно, че от "Има такъв народ" също няма да откликнат на поканата за преговори с коалицията ГЕРБ-СДС.

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%