Тепърва предстоят тежки разговори, ако се състоят изобщо. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи номинираният за министър-председател Даниел Митов.

Проектокабинетът е амалгама, синтез, опит и обновление - има нови хора, има министри и смятаме, че това е най-правилното решение за България, защото пред нас стоят много предизвикателства и евентуалното икономическо възстановяване на страната, обясни Митов.

Ананиев: Фискалният резерв е 8.5 млрд. лв

Ананиев: Фискалният резерв е 8.5 млрд. лв

Парите в Сребърния фонд са непокътнати, нов дълг се налага само при влошаване на обстановката

Съставът на кабинета е продукт на разговори между Даниел Митов и Бойко Борисов и са постигнали съгласие за тези хора. "Когато сме си говорили, ние сме търсили за всяка една позиция, подходящите имена. Няма мой или негови, обсъждали сме имена, които са били масата и сме се съгласявали, че съответното име е подходящо за съответния пост", обясни Митов.

Той не разбира смисъла на думите на Христо Иванов, че трябва "да се справя с чекмеджетата". Митов не знае какво е имал в предвид Иванов.

Нинова подава ръка към новите в НС, а те позволявали на Борисов да се окопава

Нинова подава ръка към новите в НС, а те позволявали на Борисов да се окопава

Поскъпва цената на тока и сменят ръководители на дружества в земеделието

Според него трябва да се погледне политическата реалност, резултатите от изборите и политиците да разберат, че не може с лековато говорене. "Демократична България" подхождат като победители, без да са такива, посочи той.

Всеки един опит ГЕРБ да бъде заобикаляна, ще бъдат наказан от избирателите, предупреди Даниел Митов. Официална покана за разговори ще бъде отправена към "Демократична България" и "Има такъв народ". Ние ще подадем ръка, подчерта Даниел Митов. Той не вижда смисъл да се преговаря с "Изправи се! Мутри вън!", докато с БСП и ДПС няма да бъдат водени изобщо разговори.

Тошко Йорданов: Всеки глас с ГЕРБ е предателство към българския народ

Тошко Йорданов: Всеки глас с ГЕРБ е предателство към българския народ

Той призова за прагматизъм

Иначе бившият външен министър в Борисов 2 от квотата на Реформаторския блок обясни, че е станал член на ГЕРБ преди 10 дни, като това е негов личен избор. Той се върнал в политиката без желание и злоба за отмъщение.

Той изтъкна, че посланието на Борисов е ясна проевропейска и проатлантическа ориентация. Ние сме длъжни заради нашите избиратели да направим опити за това, а ако подобни разговори не се състоят, това може да се оформи истинско управление на задкулисието, категоричен бе Митов. Това би се случило, ако се оформи управление, за което хората не са гласували. Като пример той даде правителствата на Беров и Орешарски.

За нас най-важното нещо е държавата да има правителство, обстановката е тежка заради пандемията, има и геополитическа среда, която е неблагоприятна, открои той. България трябва да има управление, което да има ясна позиция и да стои ясно пред ЕС и НАТО, настоя Митов.

Точно как ГЕРБ ще реагират, ще се преценява в конкретната обстановка.

ДБ събира подписи за комисия "Росенец" - ГЕРБ го направили вече

ДБ събира подписи за комисия "Росенец" - ГЕРБ го направили вече

Предложението за промени в Конституцията е тест кой е готов за промяната

На въпрос дали може да обедини дясното, Митов призна, че дясното го има, но в момента е трудно да се обединява. ГЕРБ е една от най-уважаваните партии в ЕНП и ние ще работим да обединяваме десницата и да събираме хора, увери той. За в бъдеще Митов се надява, че подобен проект за много по-силно присъствие на десницата около ГЕРБ ще бъде реализиран. "ГЕРБ е дясната партия в България, а всичко останало малко, по-малко ще трябва да разговаряме за общи каузи и цели", категоричен бе Митов.

Той увери, че категорично ще бъде подкрепена анкетна комисия за "Росенец".

И ДПС установи, че ГЕРБ е най-токсичната партия

И ДПС установи, че ГЕРБ е най-токсичната партия

Движението подкрепя новите партии по приоритети

По отношение на Националния план за възстановяване и развитие, Митов отсече, че се вижда и от сателит, че Борисов е викан в парламента не заради Плана, а за да бъде хулен и обиждан. Планът е внесен и ако депутатите се интересуват от него, имат възможност да се запознаят и да зададат своите въпроси, каза още Митов.

Той отказа да коментира фантазиите на Корнелия Нинова, че Борисов бил бетониран в сектор "Енергетика".

По темата за Република Северна Македония, Даниел Митов заяви, че казусът трябва да бъде решен. Скопие трябва да върви по пътя на евроинтеграцията, но политиците в РСМ се държат все едно не тях ще ги приемат, а нас.

Според Митов предстоят сериозни разговори по прилагането на Договора за приятелство и добросъседство.