Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" изтъкна в началото на парламентарния ден, че формацията е внесла предложение за промени в Конституцията и събира подписи. Това било тест кой е готов за промяната.

ДБ събира и подписи за анкетна комисия за случая "Росенец". Нека видим истината за това как институциите са си затваряли очите, призова Христо Иванов.

По мнението му ще бъде много интересно кои партии ще се подпишат под предложението. Нека бръкнем в тази рана, настоя още той.

ГЕРБ вече са събрали подписи за анкетна комисия за Росенец. Това стана ясно от думите на депутата Тома Биков. Той видя сътрудничество на партиите на протеста с ДПС. За пример той посочи избирането на Георги Ганев за шеф на финансовата комисия. Кога и на каква цена са разбрахте за подкрепа на ДПС, попита Биков. Кога се спазарихте, продължи да пита той.

Той попита дали партиите на протеста са узрели за идеята на Мустафа Карадайъ за експертно правителство. Такива са правителствата на Беров и Орешарски, а знаем как приключиха тези правителства, изтъкна Биков.

От ГЕРБ сме готови да бъдем опозиция, увери той. Герберите щели да посочват лъжите на новите формации. Не робувайте на фалшивите илюзии, посъветва депутатът.

Припомняме, че след акцията на Христо Иванов и Иво Мирчев на плажа "Росенец" през лятото на 2020 г. освен въпроса за статута и законността на сградите, се повдигна и темата за използването на НСО, както и за обектите, които НСО охранява. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски се отказаха от услугите на НСО. Така обаче и не стана ясно на какво основание те са ги ползвали, както и дали обектите в бургаската местност са в обхвата на компетенциите на службата. Няколко месеца по-късно, макар и с друг повод, последва рокада в ръководството на НСО