"Може да се наложи отново да подготвим лодката за Росенец", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Алтернативата" по ТВ1. Според него, в случая няма защо да се чака, защото щом институциите се чакат да си свършат работата, те започвали да вършат работата на Доган".

Припомняме, че по-рано стана ясно, че проектантът на т.нар. летен сарай на Ахмед Доган на Росенец - Калин Тихолов, обжалва пред съда решението за вписване на ивицата до резиденцията като плаж в кадастралните карти. 

Темата за плажа, който не фигурира като такъв "на хартия" и до който бе отрязан достъпът за гражданите, привлече медийното и обществено внимание именно след акцията на Иванов на Росенец.

"Ние показахме, че там има плаж, че има публична държавна собственост. Показахме, че там има път и той води до тази държавна собственост. Там има нещо, което не принадлежи на Доган и на което всеки български гражданин има интерес да може да стъпи, ако иска", каза Христо Иванов.

Той припомни, че акцията на Росенец, когато опита да постави на плажа българския флаг, а гардовете на НСО му попречиха, отприщи недоволството на десетки хиляди българи.

Плажът в Росенец вече със свободен достъп

Плажът в Росенец вече със свободен достъп

Оградите с надпис "строителен обект" са преместени

"Цялата тази територия, която последователно и Лукойл, и г-н Доган се опитват да обсебят, е, така да се каже, върхът на корупционното завладяване, неговият ярък материален израз. Оздравяването на българските институции минава през това законът да бъде наложен на тази територия. Има закон в тази страна и този факт ще бъде научен и от г-н Доган, и от г-н Тихолов, и от всички останали пиявици, които са свикнали да бъдат над закона", заяви Христо Иванов.

На въпрос за платформата на "Демократична България" за честни и прозрачни избори "Ти броиш" Христо Иванов посочи, че формацията е разработила поредица от инструменти за гарантиране на честността на вота. Инструментите са достъпни за граждански сдружения, неправителствени организации и политически формации, но освен тях, записалите се като застъпници или наблюдатели ще получат и обучение и ще имат връзка с екип от юристи.

И Отровното трио набира доброволци за наблюдение на изборите

И Отровното трио набира доброволци за наблюдение на изборите

Те търсят 15 000, от ДБ - 12 000 наблюдатели на вота

Попитан от водещата за решението на Отровното трио и Мая Манолова да не се присъединят към платформата за честни избори, Христо Иванов каза, че в средата на декември са водени разговори за среща, на която да им бъдат показани функционалностите ѝ.

"Аз бях леко изненадан, когато днес видях, че те изкарват алтернативна платформа", посочи Иванов и призова: "За мен най-важното е да избегнем всеки риск да вкарваме в обвинения и конфронтации общността, която се обедини около протестите. Да приемем техния избор, това е тяхно право".

ДБГ отива на разговори с "Изправи се.БГ"

ДБГ отива на разговори с "Изправи се.БГ"

Според ДБГ, европейският главен прокурор трябва да разследва купуването на гласове в България

"Това е инициатива с чисто граждански характер. Да, основният двигател сме ние, но достъп до тези данни ще имат абсолютно всички, включително ГЕРБ, ако искат, въз основа на тези данни могат да си направят паралелно преброяване", посочи Ивайло Мирчев.