Воля и сили за реформиране и модернизиране на Националната служба за охрана пожела президентът Румен Радев на новоназначения началник на НСО бригаден генерал Емил Тонев.

Със свой указ президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили назначи Емил Тонев за началник на НСО и го удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал".

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 бригаден генерал Тонев получи пагоните си от държавния глава и подчерта, че НСО изпълнява с чест и достойнство задачите си, въпреки големите предизвикателства пред държавната охранителна служба.

Президентът определи назначението на бр. ген. Емил Тонев като напълно закономерно и като заслужен етап в неговото професионално развитие.

"Поемате Службата във важен и наситен с редица предизвикателства момент. Но съм убеден, че предвид професионалната ви компетентност, натрупния през годините богат професионален опит и изявени лидерски качества, ще се справите успешно с важните и отговорни задачи, които стоят пред Националната служба за охрана", обърна се държавният глава към новоназначения началник на НСО.

Назначават Емил Тонев за началник на НСО

Назначават Емил Тонев за началник на НСО

Одобрени са и допълнителни разходи по бюджета на НСО

Радев подчерта, че очакванията към него са големи. "Разчитам, че ще бъдете принципен, решителен и всеотдаен в изпълнението на тази високоотговорна мисия", допълни президентът и пожела на бр. ген. Емил Тонев здраве, воля и сили за реформиране и модернизиране на Националната служба за охрана и за издигане на нейния авторитет както в страната, така и сред чуждестранните й партньори.

"Надявам се с опита си - професионален и житейски - да оправдая гласуваното ми доверие. Предизвикателствата пред НСО са наистина много големи - постоянен недостиг на средства, текучество на подготвени кадри, законови промени. Въпреки това Националната служба за охрана изпълнява с чест и с достойнство определените от закона задачи", заяви бр. ген. Емил Тонев, след като получи пагоните си от държавния глава.

Началникът на НСО подчерта, че ще се опре изцяло върху професионалния опит на ръководния състав на службата, но ще разчита и на лоялността и високите морални качества на всеки един редови служител на НСО.

"Само с работа в екип можем да се справим с предизвикателствата. Трябва да бъдем по-подготвени и да издигнем и запазим високо нивото на НСО", каза още бригаден генерал Емил Тонев и изрази благодарност на държавния глава и на неговия екип за оказаната му висока чест.

На церемонията на "Дондуков" 2 присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на екипа на държавния глава и ръководители на структурни звена в Националната служба за охрана.

Припомняме, че на 10 юли президентът Румен Радев поиска оставката на ген. Красимир Станчев. Причината - изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани и по вода до парк "Росенец".

Действията на охранителите на НСО тогава предизвикаха много въпроси, като бе поставен и въпросът защо изобщо се охранява почетният председател на ДПС. Дискусията мина към правомощията и отговорността за решенията на комисията, както и за това дали президентът или премиерът носят отговорността за окончателното решение за лицата, които подлежат на охрана. Междувременно Ахмед Доган и Делян Пеевски се отказаха от услугите на НСО.

Ситуацията в парк "Росенец" съвпадна обаче и с приемане на промени в закона за МВР, които дават възможност да се създаде паралелна служба за охрана към вътрешното ведомство. Законът беше подложен на вето от страна на президента, което бе преодоляно в парламента.

Генерал Станчев се задържа на поста шеф на НСО едва 9 месеца, а подаде оставка с изявление, в което отхвърли като недопустими опитите за политическа намеса в службите.