Правителството взе решение, с което дава съгласие полковник Емил Тонев да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана със звание "бригаден генерал".

От министерски съвет съобщиха, че са одобрени допълнителни разходи по бюджета на НСО. Те са в размер на 500 000 лв. Средствата са необходими, за да може службата да осъществява своята дейност в условията на пандемията от COVID - 19, както и във връзка с възникналата необходимост от прилагането на допълнителни мерки, свързани с предотвратяване разпространението и/или ограничаване на последиците от заразата.

На 29 юли президентът Румен Радев назначи полковник Емил Тонев за началник на Националната служба за охрана (НСО).

Емил Тонев поема ръководството на НСО

Емил Тонев поема ръководството на НСО

Освободиха предишния началник на службата

Припомняме, че на 10 юли президентът Румен Радев поиска оставката на ген. Красимир Станчев. Причината - изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани и по вода до парк "Росенец".

Действията на охранителите на НСО тогава предизвикаха много въпроси, като бе поставен и въпросът защо изобщо се охранява почетният председател на ДПС. Дискусията мина към правомощията и отговорността за решенията на комисията, както и за това дали президентът или премиерът носят отговорността за окончателното решение за лицата, които подлежат на охрана. Междувременно Ахмед Доган и Делян Пеевски се отказаха от услугите на НСО.

Ситуацията в парк "Росенец" съвпадна обаче и с приемане на промени в закона за МВР, които дават възможност да се създаде паралелна служба за охрана към вътрешното ведомство. Законът беше подложен на вето от страна на президента, което бе преодоляно в парламента.

Генерал Станчев се задържа на поста шеф на НСО едва 9 месеца, а подаде оставка с изявление, в което отхвърли като недопустими опитите за политическа намеса в службите.