Президентът Румен Радев назначи полковник Емил Тонев за началник на Националната служба за охрана (НСО), съобщиха от Администрацията на президента.

Със свой указ държавният глава Румен Радев освободи бригаден генерал Красимир Станчев от длъжността началник на НСО.

С друг указ президентът определи заместник-началника на Националната служба за охрана полковник Емил Тонев, да изпълнява правомощията на началник на НСО, считано от 31 юли 2020 г.

Припомняме, че на 10 юли президентът Румен Радев поиска оставката на ген. Красимир Станчев. Причината - изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани и по вода до парк "Росенец".

Действията на охранителите на НСО тогава предизвикаха много въпроси, като бе поставен и въпросът защо изобщо се охранява почетният председател на ДПС. Дискусията мина към правомощията и отговорността за решенията на комисията, както и за това дали президентът или премиерът носят отговорността за окончателното решение за лицата, които подлежат на охрана. Междувременно Ахмед Доган и Делян Пеевски се отказаха от услугите на НСО.

НСО се опитват да станат европейци

НСО се опитват да станат европейци

Според полковник Емил Стоев подборът на служители на НСО се правил трудно

Ситуацията в парк "Росенец" съвпадна обаче и с приемане на промени в закона за МВР, които дават възможност да се създаде паралелна служба за охрана към вътрешното ведомство. Законът беше подложен на вето от страна на президента, което бе преодоляно в парламента.

Генерал Станчев се задържа на поста шеф на НСО едва 9 месеца, а подаде оставка с изявление, в което отхвърли като недопустими опитите за политическа намеса в службите.