Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган и народният представител от ДПС г-н Делян Пеевски не са охранявани от Националната служба за охрана. Това съобщават от пресцентъра на партията ДПС. 

От там посочват, че снемането на охраната е станало по тяхно желание на 11 юли 2020 г.

"Вчера г-н Доган и г-н Пеевски заявиха волята си да се откажат от охрана от НСО, поради недоверието си в Принципала на Службата, който я употреби политически, компрометирайки професионализма на Националната служба за охрана", се посочва още в прессъобщението на ДПС.

Карадайъ: Държавата липсва, целта била агресия в частен имот

Карадайъ: Държавата липсва, целта била агресия в частен имот

ГЕРБ допуснали смесването на различни потоци

Припомняме, въпросът за охраната на Доган и Пеевски стана отново актуален след като охранители не допуснаха лидера на "Да, България" на брега на плажа в парк "Росенец". По-късно президентът Румен Радев потвърди, че въпросните охранители са на НСО. Напрежение имаше там и вчера, когато жандармерия отново часове наред не допусна граждани да стигнат до плажа

Борисов настоява да се свали охраната на НСО от Доган и Пеевски

Борисов настоява да се свали охраната на НСО от Доган и Пеевски

Премиерът призова и да се свика комисия по закона за НСО

Още през седмицата започнаха и спорове и взаимни обвинения между Дондуков 1 и 2 кой определя и по какви принципи се решава за охрана на лица, както и чия е отговорността за действията на служителите на НСО. Заради възникналите спорове и шефът на НСО ген. Станчев подаде оставка с изявление, че НСО изпълнява закона такъв какъвто е и не се поддава на политически натиск. Междувременно от ГЕРБ и ОП обявиха, че ще внесат промени в закона.

Тази събития обаче бяха последващи на отхвърлянето на ветото на закона на МВР, с който всъщност се въвежда възможност за паралелна структура за охрана в силовото ведомство.

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Не са съобразени с изискванията на правовата държава, а и не са съгласувани с други законови изисквания