Кметът на Бургас Димитър Николов е поискал от МВР да допусне организаторите на протеста до зоната на парк "Росенец". Това става ясно от негов пост във фейсбук по повод напрежението в момента в района.

Симпатизанти на ДПС плажуват масирано на Росенец
Обновена

Симпатизанти на ДПС плажуват масирано на Росенец

Евродепутатът Илхан Кючук твърди, че имало морален ангажимент към Доган

Бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" обаче явно не е открил лично кмета Николов в общината, когато е отишъл на поиска обяснение за блокадата, след като полиция спира гражданите да достигнат до плажа Росенец, въпреки че и предварително са обявили това и вчера са поискали информация дали има друг протест. "Плажуването" се провежда организира по суша, но и по вода, като симпатизанти на ДПС с ръце отблъскват лодки да не акостират на пристанището.

АПИ: Движението по път II-99 Бургас - Созопол при отбивката за парк "Росенец" се осъществява в една лента.

Според обяснението на Димитър Николов до "Росенец" не са допускани и общински съветници.

Както написа Димитър Николов: Комисар Сотиров е заявил, че той носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа няма да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност.

МВР-Бургас зове за изпълнение на полицейските разпореждания на Росенец
Обновена

МВР-Бургас зове за изпълнение на полицейските разпореждания на Росенец

Жандармерия спря Христо Иванов, допускат само симпатизанти на ДПС

Междувременно три кордона полиция са разположени на пътя към плаж "Росенец". Жива верига пази и пристанищито, където симпатизанти на ДПС, водени от лидера си Мустафа Карадайъ и подкрепени от жандармерия отказаха достъп на катамаран на акостира. В залива има и доста по-малки лодки, на които също е отказан достъп. 

По-късно Димитър Николов написа отново във фейсбук профила си:

Оценявам като грешка решението на полицията за недопускането на протестиращите до парк Росенец. Категорично смятам, че именно това покачва градуса на напрежението. Срещнах се с част от протестиращите пред Общината и изразих тази позиция."

Той е на място със заявителя на акцията Христо Иванов, за да разговарям с органите на реда за осигуряване на достъп. Възникна и напрежение в един момент, когато активистите на "Да, България" се опитаха да пробият кордона на полицията. Имаше моменти на блъскане и грубости, а кметът на Бургас и полицейският шеф бяха обругани. Арестуван е и Иво Мирчев. 

Христо Иванов пита община Бургас защо ограничават достъпа им до Росенец

Христо Иванов пита община Бургас защо ограничават достъпа им до Росенец

Призова гражданите да не се подават на провокации

Имаме тактика на действие, което спазваме, обясни шефът на МВР Бургас. Имаме две политически сили, които са направили заявления са провеждане на акции. Едните са с час, а другите са без час, посочи Сотиров.

Той увери още: Полицейските служители следят само за това да не допуснат напрежение. И едните и другите са граждани на Република България. Нито едните, нито другите не искаме да ги ограничаваме да ходят на плаж. Аз предотвратявам в момента да не се достигне до физически контакт и до сблъсъци.

Общинският съветник Константин Пачински предлага да се създаде организация на групи да се допускат до плажа. МВР обаче трябва да създаде съответната организация.

По-късно бе поискана оставката на шефа на МВР-Бургас Радослав Сотиров.

Шефът на МВР-Бургас подал оставка

Шефът на МВР-Бургас подал оставка

Оставката на Радослав Сотиров била поискана от премиера Бойко Борисов