Началникът на ОДМВР Бургас Радослав Сотиров ще бъде освободен. Това заяви на брифинг в София вътрешният министър Младен Маринов.

"След като премиерът Бойко Борисов преценява, ще поискам оставката на шефа на МВР Бургас. Намерили сме възможност всеки да се придвижва. Очаквам довечера да има провокации, да има по-сериозни атаки на полицията", каза Маринов.

Междувременно БГНЕС съобщи, че директорът на ОДМВР-Бургас Радослав Сотиров е подал оставка.

Шефът на бургаското МВР с план да не допусне сблъсъци на етническа основа
Обновена

Шефът на бургаското МВР с план да не допусне сблъсъци на етническа основа

Кметът Димитър Николов също не може да стигне до плажа

Припомняме, от снощи симпатизанти на ДПС се събираха в резиденцията на Ахмед Доган в парк "Росенец" и така изпревариха мирната инициатива за масово плажуване, до плажа бяха допускани само хора на ДПС, а всички останали, включително журналисти, политици и представители на местната власт, бяха спирани.

Масовото плажуване на политически симпатизанти на ДПС е в отговор на опита на бившия правосъден министър Христо Иванов и негови привърженици да пробият охраната и днес, след като се опитаха в началото на седмицата да стигнат до залива и да поставят българското знаме, но бяха грубо избутани от охранители на НСО, а българският трикольол бе захвърлен на земята от охранителите.

В отговор на тази акция в социалните мрежи бе организирано и масово ходене на плаж Росенец за днес.

След като от НСО уклончиво заявиха, че парк Росенец не е техен обект, президентът Румен Радев в извънредно изявление призна, че охраната е на НСО и призова тя да бъде свалена.

По пътищата преди парка има много полицейски екипи, които проверяват коли и автобуси. Някои от тях се отклоняват. Има загражданеие с надпис: "Строителен обект".

Бившият правосъден министър Христо Иванов и неговите сподвижници не бяха допуснати до парк "Росенец". Те поискаха обяснение и от община Бургас.

От МВР-Бургас твърдят, че са създали необходимата организация, за да избегнат конфликти.

На място е евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, според когото имало морален ангажимент към почетния председател на ДПС и лидера на България Ахмед Доган. Партийните туристи са с шапки на ДПС, водени от Илхан Кючюк. По думите му има заиграване с етническия модел, който е уникален за България, а обяснението на редица привърженици на ДПС е, че предотвратяват втора Катуница.

Симпатизанти на ДПС плажуват масирано на Росенец
Обновена

Симпатизанти на ДПС плажуват масирано на Росенец

Евродепутатът Илхан Кючук твърди, че имало морален ангажимент към Доган

Главният секретар заяви, че на парк Росенец имаше арестувани, но те са освободени. Съставени са протоколи за нарушаване на обществения ред. "В Росенец не е нормално това нещо - как да ги пуснем. Ако ги пуснем тези хора и се сбият, кой ще е виновен после. МВР пази обществения ред, ние сме свикнали, минали сме през какво ли не, замеряли са ни. Не може МВР да е виновно за всичко, МВР действа професионално", каза Иванов.

Той призова да сме толерантни, да не нападаме полицаите, защото те си вършат работата.

Свалят охраната от НСО на Доган и на Пеевски?

Свалят охраната от НСО на Доган и на Пеевски?

Комисията е трябвало да заседава в понеделник