В района на парк "Росенец" от рано сутринта има масово струпване на симпатизанти на ДПС, показа репортаж на БНТ. Плажът е до имението, свързано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Полицейски кордон разделя симпатизантите на ДПС от хората, които се стекоха на призива за масово плажуване там днес.

Масовото плажуване на политически симпатизанти е в отговор на опита на бившия правосъден министър Христо Иванов и негови привърженици, които се опитаха преди дни да плажуват там и да поставят българското знаме, но бяха грубо избутани от охранители на НСО, а българският трикольол бе съборен на земята от охранителите.

В отговор на тази акция в социалните мрежи бе организирано масово ходене на плаж Росенец за днес, но без политически пристрастия.

След като от НСО уклончиво заявиха, че парк Росенец не е техен обект, президентът Румен Радев в извънредно изявление каза, че там има охрана на НСО и призова да бъде свалена държавната охрана от НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски.

По пътищата преди парка има много полицейски екипи, които проверяват коли и автобуси. Някои от тях се отклоняват. Има загражданеие с надпис: "Строителен обект".

Бившият правосъден министър Христо Иванов и неговите сподвижници не са допуснати до парк "Росенец". Те се отправиха на протест пред община Бургас. От МВР-Бургас твърдят, че са създали необходимата организация, за да избегнат конфликти.

На място е евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, според когото имало морален ангажимент за почетния председател на ДПС и лидера на България Ахмед Доган. Партийните туристи са с шапки на ДПС, водени от Илхан Кючюк. По думите му има заиграване с етническия модел, който е уникален за България. 

Припомняме, Илхан Кючук бе председател на младежкото ДПС от ноември 2012 г. Той стана евродепутат от 2014 г. и бе преизбран за представител на България в ЕП и на вота през 2019 г.

Дали да има охрана или не - не е политическо решение.

Инициативата, организирана в социалните мрежи, е за 11 ч.Идеята беше по суша и по море да се придвижват хората до засипания с чакъл плаж в парка. Вчера стана ясно, че има забрана за придвижване по море в акваторията около плажа и имението, наречено Летни Сараи. По-късно допълнителната защита на парка бе оттеглена.

От НСО са оттеглили искането за допълнителна защита на парк Росенец

От НСО са оттеглили искането за допълнителна защита на парк Росенец

Оттеглянето било по искане на президента

Редовите симпатизантите на ДПС отказват коментар защо са се събрали в района. Един от тях каза, че са там, за да не се получи Катуница (преди изборите през 2011 г. в Катуница хората се бяха събрали да изразят негодуванието си от безчинства на местни ромски фамилии и мъж прегази с буса си 19-годишният Ангел Петров. Негов приятел и връстник, свидетел на убийството, не издържа и почина дни по-късно - б.р.).

В района снощи пристигнаха автобуси с млади мъже с благоевградска и кърджалийска регистрация.Част от тях са организирани от кмета на Гърмен Феим Иса.