Още днес да бъде свикана комисията (на НСО, която решава кой да бъде охраняван - б.р.) и да се реши сваляне на охраната на Ахмед Доган и на Делян Пеевски.

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов на брифинг в София.

Минути преди него главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви: "Ние с ДАНС сме изпратили нашите материали до свикване на комисията в понеделник в 10 часа."

Припомняме, за сваляне на охраната на НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски призова преди дни президентът Румен Радев. Той посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

На следващия ден имаше акцията на прокуратурата в сградата на президентството. Повод за изявлението на президента Радев беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха. 

Охранителите си позволиха да хвърлят и националния трибагреник, който Иванов заби на плажа - изключителна държавна собственост, според Конституцията, чл. 18, ал.1. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни, но след това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО, но поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.

.