Премиерът Бойко Борисов извика медиите за размишления в стил Камен Донев. Сподели, че харесвал монолозите на Камен Донев, а самият артист му бил и приятел. Чудел се дали може да се превъплъти в тази роля (образ, бел.ред.).

Понеже му е много мила държавата, толкова много неща се правят, на него не му се иска от глупост да се разруши, както това вече се е случвало. Години наред страдаме от грешни решения и след това си хапем устните, по думите на Борисов. Иска ми се да го предотвратя, подчерта Борисов.

Димитър Стоянов: Обиските в президентството уронват престижа на България

Димитър Стоянов: Обиските в президентството уронват престижа на България

Все още съм главен секретар (на президента) и няма причина да не бъда такъв, каза той

Премиерът обвърза напрежението и протестите от вчера с решението за приемането на страната в чакалнята на Еврозоната, което се очаква тази вечер. Разбирането на Борисов е, че в момента се развива добре избродиран сценарий, който да попречи именно на процесите по интеграция на България към Еврозоната и клуба на най-богатите и проспериращи държави. 

Никога не съм ходил ни на летните, ни на зимните сараи. А много от протестиращите лидери са го правили, едните на летните, другите - на зимните, заяви Борисов, който е възмутен от това, че в момента проблемът е ДПС. Лидерите, които са ходили в сараите, тръпнат сега обаче, защото знаели, че премиерът не е ходил. Борисов отказа обаче да посочи имена.

Винаги, когато ГЕРБ и Борисов са се ползвали от подкрепата на ДПС, е благодарил публично. Борисов припомни и подкрепата за Ф-16, и подкрепата за влизането в еврозоната, и подкрепата за ДДС-то. Винаги публично съм благодарил, няколко пъти каза Борисов.

Той се пита защо, когато ДПС подкрепя управлението на социалисти, тогава не е проблем, а сега ДПС се превръща в проблем. Премиерът намекна и за възможно етническо напрежение, затова и е разпоредил на министъра на МВР да е внимателен в събота, когато се организира в социалните мрежи масово ходене на плаж на "Росенец"

По отношение на напрежението между него и президента Румен Радев, Борисов подчерта, че никога той не е започвал тази война и винаги само е отговарял на провокации. Това обаче не е добре - "Няма хубав бой, като си свиеш юрука и другата страна има юмрук, после като седнеш да ядеш, ти щипе, не ти е хубаво, обясни премиерът. Но той е готов да прости отново вчерашните думи на Румен Радев.

Бойко Борисов призова опонентите си да проявят държавническо поведение, посочвайки, че именно по този начин България е паднала под турско робство - когато болярите са се изпокарали.

Премиерът заяви, че и дума не е казал, когато министри са извличани от прокуратурата от ведомствата. За пример даде ГДБОП. Веднага поискал оставките на всички тези хора, заяви Бойко Борисов. Освен това прокуратурата за всеки скандал го разкарвали като панаирджийска мечка на разпит и въпреки това нищо не е казал за държавното обвинение, отчете премиерът.

"Моноспектакълът" си премиерът започна с проблемите с НСО, като първият му пример бе с барикадата на медицинските сестри в НС, когато гардовете не ги спират. Това според Борисов показва тяхната неподготвеност.

Следва историята с Христо Иванов, който бил като Ботев, -така дебаркирал на "Росенец". Тъй като се бил "карантинирал" от телевизии и мрежи, Борисов едва днес гледал видеото, показал му го Томислав (вицепремиерът Дончев, бел.ред.). Тези хора са отишли да правят този филм, смята Борисов, а охранителите пък направили сцената реална. После пък Христо Иванов отишъл да защитава в София президента Радев, който пък пряко ръководи НСО. Сега цялата история пък се опитвали да му я пришият на него.

Гардовете на "Росенец" можели да им съдействат да се съблекат, да се пекат. ВИП-а им го няма, не е опънал пешкирчето на плажа да се пече - няма никой, каманяк, пущинак, заяви Борисов. Нарочно било снимано как джапкат във водата. Затова и Борисов бе категоричен, че всичко опира да професионализма и подготовката на гардовете от НСО. Затова пък обаче е отговорен президентът, който назначава и контролира Националната служба по охрана.

Протестът е добре сглобен, избродиран, по думите му, а най-добрите специалисти помагали в ПР на опонентите му. Христо Иванов протестира с тези, които го изкъпаха, възмутен е Борисов.

Защо аз да бъда отговорен, недоумява премиерът за случая с НСО. Никога премиерът не налагал имена за началници на НСО. Няколко пъти Борисов подчерта, че президентът е пряко отговорен за НСО и решенията, които се взимат там.

Той подчерта, че ДПС винаги е подкрепяло държавния глава и затова не е поставян въпросът за охраната на почетния председател на движението Ахмед Доган. Като пример Борисов посочи гласуването и позициите на Карадайъ от Консултативните съвети по национална сигурност.

Радев: Контролът над НСО е в ръцете на властта и парламентарна комисия

Радев: Контролът над НСО е в ръцете на властта и парламентарна комисия

Тече вътрешна проверка на действията на гардовете на НСО в парк "Росенец"

По отношение на охраната на Доган и Пеевски, Борисов припомни, че още през 2018 година, когато Валери Симеонов искал да се свали охраната на Доган и Делян Пеевски, Борисов му казал да говори с президента.

Премиерът припомни и покушението срещу Алексей Петров с гранатомет, когато се установило, че от апартамента на убийците пряко има цел към апартамента на Пеевски, а Алексей Петров и Делян Пеевски трябвало да бъдат ликвидирани със снайпер. Затова им се е сложила охрана. Охрана била назначена и на Иво Прокопиев, когато е имало заплаха, посочи Борисов.

Припомняме, че размяната на реплики от едната и другата страна за ролята на НСО започна отново след акцията на лидера на "Да, България" Христо Иванов, който направи опит да достигне до плажа в парк "Росенец", където се намира резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тази случка обаче бе последваща на връщането с вето на закона на МВР, с който всъщност се въвежда възможност за паралелна структура за охрана в силовото ведомство.

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Не са съобразени с изискванията на правовата държава, а и не са съгласувани с други законови изисквания

За враговете си той каза, че ги било яд, че е разбил каналите за контрабанда. Бойко Борисов призова опонентите си да проявят държавническо поведение.

В моноспектакъла място намери и темата за "Алепу" - а премиерът вече се произнесъл, че това ще са клетки за птици, за големи птици, но птици.

Взех го като Илияна Йотова да ме пази, обърна се той към Томислав Дончев, но пък отчете, че не бил толкова симпатичен. Иначе и Борисов можел да събере актива на ГЕРБ под прозорците , но нямало да е хубаво. На кого е скочил президентът, недоумява премиерът за заглавията в медиите, че Радев скочил на Доган и Пеевски.