Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече ще се охранява от Националната служба за охрана (НСО). Причината е заплаха за убийство. Новината обяви на извънреден брифинг главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

„При провеждане на беседи и последващи процесуално-следствени действия е придобита значителна информация, касаеща подготвян опит за убийство на депутата Делян Пеевски”, обясни главният секретар.

Хора от чужбина са имали интереса да възложат мократа поръчка за убийството на Делян Пеевски, а извършителят е трябвало да бъде българин.

Комисар Костов призна, че първоначално депутатът от ДПС е отказвал охраната, но службите са го уверили, че заплахата е на много високо ниво. Именно заради това от днес Пеевски ще бъде следван от гардовете на НСО.

Главсекът на вътрешното министерство разкри още, че подготвяното покушение срещу Делян Пеевски е приличало много по подготовка на атентатите на Златомир Иванов-Баретата и Димата Руснака.

Припомняме, Димата Руснака бе убит през 2004 година. Той е застрелян с пушка на столичния бул. „Витошка”.

Опитът за покушение срещу Златомир Иванов - Баретата пък бе осъществен през 2013 година. Той бе прострелян с няколко куршума пред главния вход на Съдебната палата. Стреляно бе с „Калашник”, вероятно с оптика, от таванско помещение на отсрещна сграда.

„Определени лица са следили местата, които посещава Делян Пеевски. Готвели са се да го ликвидират по почина на Златомир Иванов-Баретата, по когото бе стреляно на стълбите на Съдебната палата", разкри още комисар Костов.

Отговор на ключовия въпрос кой е дал информацията за подготвяното покушение не бе даден.

„Конкретният обект, който подава информацията, не е редно да го знаете. Не съм казал дали е свидетел, дали е обвиняем, дали се издирва или е издирен“, отсече комисар Костов. Той обаче увери, че източникът е достоверен.

По-късно вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира пред журналисти назначената охрана от НСО на депутата от ДПС Делян Пеевски. "Мисля, че колегите, които е трябвало да вземат решение, са взели правилното решение с оглед на техните правомощия при такава информация независимо за кого се отнася", заяви силовият министър.