Простреляха Златомир Иванов-Златко Баретата пред Съдебната палата. Стрелбата става около 9:30 часа, като веднага са слезли шефът на ВКС Лазар Груев и зам.-градските прокурори Бисер Кирилов и Роман Василев.
Сигнал за инцидента е подаден и на телефон 112, потвърдиха от МВР.

Последно от Пирогов:
Баретата в тежко състояние след 4-часова операция
Още...

Баретата е прострелян в бедрото на единия крак. Очевидци посочват, че са чули много изстрели, както и че Баретата е ранен и в слабините.

Също според свидетели 44-годишният Иванов е прострелян на влизане в самата палата, отваряйки вратата. След като е ранен, той е паднал вътре в сградата.

В същото време на стълбите пред палатата е имало негов охранител, който е отвърнал на стрелбата със 7-8 куршума към сградата, от която са стреляли, след което е прострелян и самият той.

С помощта на друг човек от охраната бодигардът се е довлачил до съседната улица „Позитано", където кракът му е стегнат с кожени каишки.

Баретата и гардът му са откарани към "Пирогов", като колата, с която охранителят е отведен към болницата е сива, цивилна, с благоевградска регистрация, въпреки че от МВР твърдят, че и двамата са транспортирани с линейка на пожарната.

Баретата е приет в Шокова зала на "Пирогов" и в момента го оперират

Все още не е ясно кой и как е стрелял. По съседните сгради в района на СГС също няма камери, които да помогнат по някакъв начин на разследването.

Смята се обаче, че стрелбата е дошла от таванския етаж на сградата, намираща се срещу Съдебната палата, на ул. "Витоша" 2, която е търговски дом и в нея се помещават много адвокатски кантори.

Етажът се е запалил непосредствено след стрелбата. Веднага на мястото са изпратени пожарни автомобили.

Адвокатката на Баратетата Марияна Тодорова каза, че не е знаела да има заплахи срещу него. Двамата са се виждали през уикенда и са разговаряли за делото срещу него, което трябваше да стартира към 10:30 часа в Апелативния съд.

Прокуратурата започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител

Районът около Съдебната палата бе отцепен, като периметърът обхвана цялата улица „Позитано". Спряно бе и движението по Витошка.

Зам.-шефът на СДВР Иво Спиридонов обясни, че Баретата в момента е в "Пирогов" и се провеждат последните интервенции с него. Той е в съзнание и най-вероятно е с 4 огнестрелни рани.

Спиридонов отказа да посочи къде точно са тези рани, като поясни, че има и в крака. Според пресцентъра на СДВР Баретата е ранен и в корема. Състоянието на охранителя му, който се казва Атанас Станков, около 40-годишен, е стабилно и няма опасност за живота му.

Баретата да е стоял в ареста, по-здравословно е, лаконичен Борисов
Още...

Междувременно директорът на Центъра за Спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев съобщи за БТА, че „Единият куршум е попаднал в десния му крак, а другият - в бъбрека".

В момента тече оглед на местопроизшествието и се извършват последните действия по потушаване на пожара в апартамента, от който е стреляно. От полицията поясниха, че жилището е запалено веднага след стрелбата.

Все още не се знае на кого е било собственост то и от кого е обитавано. Не е ясно колко души са стреляли и как са се оттеглили, като за изясняване на тези подробности се разпитват живущите наблизо очевидци.

Зам.-градският прокурор Роман Василев, потвърди, че охранителят на Баретата е ранен, след като е отвърнал на стрелбата. Той е стрелял с пистолет, който е иззет. Разследващите изчакват пожарникарите да приключат работа, за да се качат и да огледат апартамента. „Едва тогава ще може да видим има ли гилзи, патрони и оръжие горе", обясни още Василев.

Междувременно от МВР съобщиха, че оръжието, с което е стреляно по Баретата, е малокалибрена пушка с оптически мерник без заглушител. По-късно обаче се появи непотвърдена версия, според която по Баретата е стреляно с автомат "Калашников".

Здравка Бучкова, която е собственик на офис в сградата на търговския дом, обясни, че сградата представлява един лабиринт, защото в нея може да се влезе от 5 места. Тя чула, че на последния етаж „се подвизавали клошари", но не може да каже със сигурност дали това е така.
„В сградата постоянно се влиза и излиза", заяви Бучкова и подчерта, че влизането в свободно и че е срещала странни за нея хора, които уж търсят нещо, но не знаят какво точно.

Малко по-късно на брифинг пред „Пирогов" пресаташето на болницата Мария Хорайзова обясни, че Златомир Иванов е приет в Шокова зала и в момента го оперират. Пред сградата на "Пирогов" има паркирани 4 полицейски коли, а полицаи вардят на входа на болницата, като не позволяват на журналисти да пристъпват.

След като районът около Съдебната палата беше отцепен за около 4 часа, полицейските ленти вече са премахнати и движението по бул. „Мария Луиза" е възстановено.

Пожарникари и полиция са завардили апартамента, от който е стреляно. Медиите бяха допуснати до него, но не и вътре. Огнеборците отказват да коментират как е пламнал огънят. Уточнено беше само, че елинсталацията е стара, тъй като сградата е строена през далечната 1926 година.

Един от адвокатите, работещ на долните етажи, не пожела да се представи и потвърди лансираната по-рано версия, че жилището се обитава от клошари.

По думите му апартаментът не се заключва. Катинарът на вратата е просто една илюзия и халките за него са свързани само с едно арматурно желязо.
Според юриста, ако човек влезе вътре ще попадне на дюшеци, легла, одеала, възглавници, закуски и консерви.

Стана ясно и че прокуратурата е започнала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство и за причинен чрез взрив умишлен пожар.

Незабавно са предприети всички действия от компетентността на прокуратурата. Определен е наблюдаващ прокурор от Софийска градска прокуратура, който активно ръководи и участва при първоначалните действия по разследването, провеждано на този етап от органите на СДВР.

„Сериозно безпокойство и тревога буди възможността да се извърши такъв брутален акт на насилие в центъра на столицата, в район, в който са ситуирани основни държавни институции и обществени сгради, акт, извършен по начин застрашаващ живота и здравето на много граждани", се казва в съобщението на прокуратурата.

Припомняме, един от най-зрелищните разстрели в София бе през 2004 годна, когато в търговския център "Арт Декор" килъри, преоблечени като свещеници, убиха двама души, единият от които се сочеше за "дясна ръка" на Баретата.

През последните години също така друг от кримиконтингента ни - Димитър Вучев-Демби, е разследван за поръчителство за убийството на Златко. Демби в същото време и сред основните свидетели по делото срещу Баретата. Според част от твърденията му Баретата бил замесен в убийството на Антон Милтенов-Клюна през 2005 година, с когото Вучев бе много близък.

През септември 2004 година пък на 100-на метра от Съдебната палата, пред заведение на бул. Витоша бе убит един от ключовите играчи в СИК Димата Руснака. По него бе стреляно, както и днес - от апартамент в отсрещната сграда.

В сградата на Софийски градски съд днес се гледаше и мярката на Октай Енимехмедов, който се опита да простреля бившия лидер на ДПС Ахмед Доган на Осмия конгрес на партията.