Националната служба за охрана (НСО) не може нито да потвърди, нито да отрече информация за това дали охранява депутата Делян Пеевски, както и мотивите за това.

Това се разбира от изявление от страна на НСО, разпратено до медиите, явно като отговор на засиления интерес след двукратната поява на депутата от ДПС в Народното събрание. Интересът на журналистите забавляваше и днес Делян Пеевски, но вниманието им беше привлечено и от гардовете, които плътно го следваха. Тази сутрин колегата на Пеевски Йордан Цонев обаче отпратити журналистическите въпроси именно към НСО.

Делян Пеевски идвал рядко в НС от съображения за сигурност

Делян Пеевски идвал рядко в НС от съображения за сигурност

Ахмед Доган е икона, заяви Йордан Цонев

НСО напомня, че разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация ограничават възможностите на НСО да предоставя информация за конкретно охранявано лице.

"Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отрицанието, на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на Службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обхват попада дейността на Националната служба за охрана", заявяват от Службата по охрана.

От там посочват още, че проявяват пълно разбиране към "обяснимия от гледна точка на моментния публичен дневен ред интерес", но ще продължат и занапред да се придържат стриктно към разпоредбите.

Делян Пеевски се появи в парламента
Обновена

Делян Пеевски се появи в парламента

С трима охранители малко преди началото на пленарния ден

От Националната служба за охрана отправят апел и към медиите, и към гражданите да проявят разбиране, като посочват, че сред принципите, към които НСО е призвана по закон да се придържа, са включително Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна; зачитането на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство; както и изрично допълват - политически неутралитет (чл. 3 от Закона за НСО).

Без да прави компромис с прилагането на законодателството Националната служба за охрана ще продължи да полага усилия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани, уверяват от службата.

Доган гласува с хартиена бюлетина и охрана от НСО

Доган гласува с хартиена бюлетина и охрана от НСО

В една от избирателните секции на столичното 36 СУ "Максим Горки"

Припомняме, в края на месец октомври Валери Симеонов написа в профила си, че от НСО са му отказали информация относно статута на Доган и необходимостта той да бъде охраняван, както и са му препоръчали да не рови за информация по темата.