След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана.

Това заявява ген. Красимир Станчев в изявление до медиите, с което откликва на призивите да се оттегли и критиките от последните дни спрямо службата. Неговата оставка само днес бе поискана - от премиера Бойко Борисов, от депутати и накрая и от президента Румен Радев.

Румен Радев поиска оставката на шефа на НСО

Румен Радев поиска оставката на шефа на НСО

Причината е свързана с ограничаване на достъпа на граждани до парк "Росенец

Генерал Станчев посочва, че винаги се е водел от разбирането за безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за НСО и правилника за неговото прилагане, като винаги е отклонявал всеки опит за политическо въздействия върху службата, която е ръководил. През изминалите дни и седмици името на НСО, на служители на НСО и лично неговото име многократно обаче са били замесени в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес.

НСО пази българската държавност и излъчените представители "независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ".

Генерал Станчев напомня, че открито е призовал след встъпването си в длъжност на 30 септември 2019 година да се направят промени в Закона за НСО, за да може службата да стане по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. 

Затова е сега подчертава, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат. Припомняме, че вчера от ГЕРБ и ОП обявиха, че ще предложат промени.

С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация - пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт.

В НСО хора с имунитет няма, посочва още генерал Станчев.

Борисов: Не съм ходил ни на летни, ни на зимни сараи

Борисов: Не съм ходил ни на летни, ни на зимни сараи

Премиерът с моноспектакъл в стил Камен Донев в МС

По-рано през деня, на втора пресконференция за днес, премиерът Бойко Борисов обяви, че искането за за допълнителна защита на сухоземния и морски периметър в парк "Росенец" е направено лично от шефа на НСО. Самото предложение бе малко по-късно оттеглено