Още днес или утре управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти внасят в парламента поправки в Закона за НСО, съобщи БНР.

По информация на общественото радио лично премиерът Бойко Борисов е настоял на коалиционния съвет да се дадат повече правомощия на президента по отношение на Службата.

Законодателните промени анонсира по-рано днес и председателят на НФСБ Валери Симеонов. С текстовете да се предложи началникът на НСО да определя кои да са охраняваните лицата, а контролът да е на президента. Така ще отпадне сега действащата комисия от ръководителите на НСО и ДАНС, както и от главния секретар на МВР, която определя кръга на охраняваните.

Десетилетия НСО гази правилата, убеден Симеонов

Десетилетия НСО гази правилата, убеден Симеонов

Не било истина, че президентът не контролирал НСО

Припомняме, тази сутрин прокурори влязоха в сградата на президентската администрация. Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде на плаж Росенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха.

Шефът на НСО да решава за охраната на Доган и Пеевски, иска Каракачанов

Шефът на НСО да решава за охраната на Доган и Пеевски, иска Каракачанов

Вицепремиерът не ползвал държавна охрана

Охранителите си позволиха да хвърлят и националния трибагреник, който Иванов заби на плажа - изключителна държавна собственост, според Конституцията, чл. 18, ал.1. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни.

След това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО, но поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.