Аз не ползвам НСО. Това заяви пред медиите военният министър Красимир Каракачанов за скандала с охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец.

Според него добро е предложението част от охраната на някои ВИП персони в изпълнителната власт да се поемат от новото звено в МВР. Каракачанов е за това окончателното решение кого да охранява НСО, да е на началника на службата.

Началникът на НСО да решава дали Ахмед Доган и Делян Пеевски трябва да бъдат охранявани от държавни гардове, е позицията на военния министър. Аз не съм участвал нито в тристранките, когато са вземали решенията, нито зная аргументите, поясни Красимир Каракачанов. Ако трябва да бъдем обективни, всеки един, който е заплашен с нещо, би следвало да бъде охраняван от НСО, смята той.

Десетилетия НСО гази правилата, убеден Симеонов

Десетилетия НСО гази правилата, убеден Симеонов

Не било истина, че президентът не контролирал НСО

Самият министър не се чувства застрашен и не ползва държавна охрана. ВМРО са били против закона за НСО, както припомни министърът.

Припомняме, тази сутрин прокурори влязоха в сградата на президентската администрация. Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха.

Охранителите си позволиха да хвърлят и националния трибагреник, който Иванов заби на плажа - изключителна държавна собственост, според Конституцията, чл. 18, ал.1. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни.

След това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО, но поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.

НСО уклончиво - пристанище Росенец не е наш обект

НСО уклончиво - пристанище Росенец не е наш обект

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов подава жалба в РПУ Бургас