Военната прокуратура в Сливен отказа да образува досъдебно производство срещу служителите от Националната служба за охрана по случая "Росенец", съобщи БНР, позовавайки се на бургаския общински съветник Димитър Найденов.

Найденов съобщи, че отказът за образуване на досъдебно производство ще бъде обжалван пред Апелативната прокуратура.

Жалбата бе по повод инцидента на 7-и юли 2020 година. Тогава лидерът на "Да, България" Христо Иванов заедно с Ивайло Мирчев и Димитър Найденов бяха избутани от служители на НСО при опит да слязат на плажа близо до сараите, свързвани с Ахмед Доган. Тримата активисти на "Демократична България" се опитаха да стигнат до брега с лодка.

Когато стигнаха брега на Росенец те бяха посрещнати от гардовете на НСО и се стигна до стълкновение. Бе поругано и българското знаме, което бе захвърлено на ивицата.

Според Найденов, решинието на съда означава: "Ако някой да го блъскат, да го заплашват и да влачат във водата не е престъпление, не е хулиганство, не знам какво е. При положение, че говорим за длъжности, действащи офицери на активна военна служба. Желанието на прокуратурата е да прикрие и да потули тези деяния на служителите на НСО".

По-късно шестима служители на Националната служба бяха санкционирани дисциплинарно за пропуски при изпълнение на служебните им задължения на 7 юли. А двама бяха уволнени за допуснати дисциплинарни нарушения, включително и поведение, уронващо престижа на НСО.

Бившия правосъден министър Христо Иванов и негови привърженици, които се опитаха преди дни да плажуват там и да поставят българското знаме, но бяха грубо избутани от охранители на НСО, а българският трикольор бе съборен на земята от охранителите.

В отговор на тази акция в социалните мрежи бе организирано масово ходене на плаж Росенец за днес, но без политически пристрастия.

След като от НСО уклончиво заявиха, че парк Росенец не е техен обект, президентът Румен Радев в извънредно изявление каза, че там има охрана на НСО и призова да бъде свалена държавната охрана от НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски.

По пътищата преди парка има много полицейски екипи, които проверяват коли и автобуси. Някои от тях се отклоняват. Има загражданеие с надпис: "Строителен обект".

Бившият правосъден министър Христо Иванов и неговите сподвижници не са допуснати до парк "Росенец". Те се отправиха на протест пред община Бургас. От МВР-Бургас твърдят, че са създали необходимата организация, за да избегнат конфликти.