БСП настоя за преглед на учебните програми и планове. В декларация от парламентарната трибуна Ирена Анастасова от БСП за България заяви, че училището продължава да възпроизвежда социално неравенство по вина на държавата. По думите й в резултат на бедността, в резултат на растяща диференциация на училищата, броят на напусналите преждевременно училище, е придобил стряскащи размери - 21 170 ученици за миналата учебна година.

Без популизъм в образованието, призова председателят на образователната комисия

Без популизъм в образованието, призова председателят на образователната комисия

ГЕРБ отчете изпълнение на управленския ангажимент образованието да е приоритет в декларация

"Според коефициентите на записалите образование през миналата учебна година 8% от съответния набор не се е записал първи клас, почти 22% в 5-ти клас и почти 20% в средната степен на образование. Ние сме удовлетворени, че Министерски съвет прие механизъм, който трябва да осигури присъствието на децата в детската градина и училището, работи се и по регистъра на децата и учениците, който ще позволи проследяване, анализ и въздействие, за които настояваме от 2009 г. От БСП подкрепят и мерките и усилията за пълен обхват на учениците в образованието", посочи тя. Анастасова изтъкна, че България е останала на едно от първите места в света по детска бедност.

Отпускат 80 млн. лв. за 15% увеличение на учителските заплати от 1-ви септември

Отпускат 80 млн. лв. за 15% увеличение на учителските заплати от 1-ви септември

Стипендиите на студентите от историческите български диаспори се увеличават от 150 на 200 лв.

Тя постави въпросът за отговорността на всички обществени фактори - родители и медии за справяне с проблема с детската агресия.

"Решаването на проблема изисква неотложно еднопосочно обществено въздействие", заяви Анастасова. Друг основен проблем според БСП е рискът от закриване на стотици основни училища в страната, които са останали без необходимия брой ученици, заради завършване на основното образование в седми клас, вместо в осми.

"Мотивът, че основните училища ще станат обединени се оказа несъстоятелен. Обединени станаха 56 от общо 1257 основни училища", категорична бе тя. От БСП са категорични, че предупрежденията им, че свиването на основното образование ще закрие нови групи училища, са останали нечути. Анастасова заяви, че тази учебна година ще започне със своеобразен рекорд - недостиг от 3000 учители и назначени 1000 неправоспособни. "До пет години предстои пенсиониране на 40% от колегията. Ние подкрепяме ръстът на учителските заплати. Сам по себе си той няма да реши проблемите с качеството на подготовката на децата", категорична бе тя. По думите й е илюзорно, че увеличението от 15% е за всички учители.

Декларацията си Анастасова завърши с думи на Христо Проданов: "Шапки долу за българския учител, за човека, който създава човеци".