Бум на задържаните стоки - менте от началото на тази година. Статистиката е на Агенция "Митници". Според тях- репликите на световни марки най-често се доставят у нас с тирове или контейнери по вода съобщи Нова телевизия. Над 3 и половина милиона артикула са били задържани само до края на октомври тази година, казват от Агенция "Митници". При малко над 1200 акции. За сравнение - за цялата минала година установените ментета са били малко над 2 млн. броя при 800 задържания. Най-често се имитират дрехи, парфюми, играчки и също така дребна електроника, посочва Георги Георгиев - и.д. директор "Митническо разузнаване и разследване".

Китай и Турция продължават да са най-рисковите страни за стоки-менте. И въпреки че митническите служители са обучени да търсят скрити кодове, известни само на производителя, случва се имитацията да попадне в лъскав магазин. "Всяка голяма марка има изискване спрямо търговците, които да продават тяхната стока. Като изискванията са спрямо големината на магазина, интериора, продуктовият микс вътре. Различните други марки, които се продаат вътре", твърди Венцислав Николов - вносител на световна марка дрехи.

Митничари задържаха 1000 литра корабно гориво в земеделско стопанство

Митничари задържаха 1000 литра корабно гориво в земеделско стопанство

Срещу нарушителя е започнало производство

Никой не може да изчисли какви щети на бюджета нанася продажбата на ментетата. Търговците обаче казват, че заради различните ограничения през последните 2 години, оборотът им е спаднал с 50-60 %. Стоки - ментета се продават обикновено от сайтове, които или нямат телефон за контакт, или няма адрес за кореспонденция, посочва Николов.

При всяко съмнение, че става въпрос за менте, митническите служители викат представител на фирмата - вносител. И ако той потвърди, че не е оригинал, артикулът се конфискува и впоследствие унищожава.