Наблюдава ръст в популацията на кърлежите, но това е заради сезона. Това коментира началникът на отдел "Паразитология" в РЗИ-София Цезарина Илиева, съобщи bTV.

Тя добави, че липсата на минусови температури е предпоставка за размножаването на кърлежите, особено в териториите на околоблоковите пространства

Илиева показа съд, плен с кърлежи и допълни, че те са събрани за лабораторни изследвания от терен, който не е бил окосен. По думите ѝ те са новоизлюпени.

Софийските паркове са обработени срещу кърлежи

Софийските паркове са обработени срещу кърлежи

Вече е извършена и обработка срещу ларви на комари

Тези са основният резервоар на преносителя на лаймската болест. Заболяването, което най-често се среща за София, каза здравният експерт и заяви, че площите се обработват с препарати, щадящи природата. Целта е редуциране на огнища на кърлежи, а не ликвидиране на проблема.

До момента всички райони, предвидени за обработка в общински площи, са обработени. Изключени има за някои, които са в периферията. Дейностите по косене и обработката се извършва поетапно", уточни Цезарина Илиева от Столична община.

По думите ѝ не е имало забавяне заради Извънредното положение. Тя обясни, че след като една площ се обработи, се поставя указателна табела.