72-годишна бургазлийка стана жертва на "ало" измама. Тя е била измамена от псевдополицай, който и поискал 10 бона и златни накити. На 14 октомври бабата от бургаския комплекс "Лазур", оставила найлонова торбичка със сумата от 10 000 лева и златни накити в близост до офиса на политическа партия "Атака" на ул. "Александровска", след което се прибрала в апартамента си и изчаквала да й се обадят допълнително.

Когато не получила ново телефонно обаждане се усъмнила, че е измамена и алармирала полицейските служители за случая. В резултат на множеството оперативно-издирвателни действия, предприети от служителите на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР - Бургас и Първо Районно управление - Бургас са установени и задържани т.нар. "мулета", които взели парите и златните накити - това са : двама бургазлии на 17 и 36 години, в единия от които са открити : сумата от 9 580 лева и предадените от пенсионерката златни накити.

По думите на двамата бургазлии, след като взели найлоновата торбичка и видели съдържанието й, се полакомили и не занесли торбичката на указаното им от "мозъка" на измамата място, а я задържали и се разпоредили с паричната сума. Събраните до момента материали по образуваното досъдебно производство са докладвани в Бургаска районна прокуратура.

61-годишен мъж от Ахелой спаси от телефонна измама своя съгражданка

61-годишен мъж от Ахелой спаси от телефонна измама своя съгражданка

За други два случая на ало-измами е задържан 37-годишен бургазлия

От полицията в Бургас припомнят, че при схемата оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници", възрастния човек получава телефонно обаждане ( или на стационарния или на мобилния си телефон) от непознат глас, който го заплашва с нанасяне на телесни повреди и заплахи за живота и здравето му. След неколкократни подобни обаждания, целящи да стресират пенсионера, по телефона му звъни втори непознат, представящ се за полицейски служител на ръководна позиция.

Същият заявява, че е възможно възрастния човек да е жертва на телефонни измамници, като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците. В хода на разговора "мнимия полицейски шеф" заявява на пенсионера, че е необходимо без притеснение да предостави наличните парични средства или ценните вещи ( в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през балконите на жилищата), уверявайки го, че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще им бъдат върнати лично от полицейски началник, като ще бъдат отличени и с награда от Министъра на вътрешните работи.

Псевдополицай побърка цял Бургас, въртейки схеми за ало измами

Псевдополицай побърка цял Бургас, въртейки схеми за ало измами

Телефонните измами в града се увеличават

Непосредствено сред прекъсване на телефонната връзка пенсионерът отново получава телефонно обаждане от непознат, който чрез една от класически схеми за осъществяване на телефонни измами :

  • Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари
  • Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина
  • Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари
  • Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности
  • За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на "Социални грижи" или "Пенсионното" за да може възрастния човек да попадне в графа "крайно нуждаещ се"
  • Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети
  • Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.

По време на телефонната измама непознатия се стреми да държи своята "жертва" непрекъснато по телефона, като не й дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема.