Буря в океана отложи дебаркирането на антарктиците ни на о-в Ливингстън.

Късно снощи първата група от 15 души и 4 тона материали, провизии и гориво от 30-ата Юбилейна национална антарктическа експедиция на борда на чилийския военен кораб "Janequeo" е достигнала българското крайбрежие на острова.

Въпреки огромните вълни и ледени блокове в залива 7 българи, газейки до кръста в ледената вода, са били свалени с лодка "Зодиак" на каменистия плаж пред базата ни "Св. Климент Охридски".

Пимпирев получи българския флаг

Пимпирев получи българския флаг

Това стана по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2

Независимо от настояването на командира на базата Олег Василев останалите на борда 8 полярници също да бъдат превозени от кораба до брега, капитанът след консултация с Адмиралтейството в град Валпараисо, е решил дебаркирането да бъде преустановено и свалените 7 души да бъдат върнати обратно на кораба.

Към момента цялата българска група е в безопасност на кораба, който е поел към съседния остров Кинг Джордж. Там полярниците ни ще бъдат настанени в чилийската база "Ескудеро" или в уругвайската база "Артигас".

Корабът ще продължи курсът си към Пунта Аренас, където материалите, провизиите и горивото ще бъдат претоварени на друг кораб, с който ще бъдат взети нашите полярници от о-в Кинг Джордж и превозени до базата ни на о-в Ливингстън. По този начин раззимяването на базата и започването на планираната работа ще се забави с десетина дни.