Президентът Румен Радев връчи националния флаг на проф. Христо Пимпирев, който ще ръководи 30-ата Българска антарктическа експедиция. Това стана по време на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2,

Национална антарктическа експедиция. Българските полярници заминават за Ледения континент на 19 ноември и планират да положат основите на новата българска научна лаборатория там. Екипът от учени в експедицията ще работи по проекти в областта на геологията, биологията и медицината.

Според Радев именно научните изследвания в Антарктида са ключът към устойчивото развитие и борбата с климатичните промени. Той изказа своята благодарност за подкрепата и сътрудничеството на Испания, Португалия, Бразилия и Аржентина, чиито посланици също присъстваха на церемонията.

Снимка 553825

Източник: Прессекретариата на държавния глава

"Развявайте гордо родния трибагреник над Белия континент!", призова президентът и пожела на българските полярници да се завърнат здрави.

След приемането на националния флаг ръководителят на 30-ата Българска антарктическа експедиция  Христо Пимпирев изказа благодарност за подкрепата на държавния глава и открои значимия научен принос за България и света, който имат българските експедиции на Ледения континент. Пимпирев изрази надежда, че към българската база на о-в Ливингстън "Св. Климент Охридски" през следващата година ще се отправи нов български научено-изследователски кораб. "Надявам се президентът на Република България през октомври да стъпи на антарктическия бряг с кораба Св. Св. Кирил и Методий", каза Пимпирев. Той подари на държавния глава специално изработено за 30-ата антарктическа експедиция яке, с каквото ще бъдат екипирани българските полярници.