97 незаконни къщи в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора ще бъдат съборени днес от 9:00 часа, съобщи общината.

Решението е взето със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Община Стара Загора ще започне принудително събаряне на незаконни постройки от източната страна на ул. "Витоша" до Стрелбището.

Местната администрация е уведомила всички собственици, че до тази дата могат доброволно да премахнат незаконните сгради и да извозят строителните материали.

Кмета на Стара Загора Живко Тодоров обясни, че става дума за масивни постройки, а според собствениците им, те са изградени преди повече от двадесет години.

Според него, няма как тези къщи да бъдат узаконени, защото са в парк, където строителството е забранено. Проведени са срещи с обитателите им, но досега никой не е пожелал настаняване в общинско жилище. Кметът каза още, че не се страхува от обжалване, защото съдебните органи са се произнесли в полза на Общината, а законът е над всичко.

Стана ясно, че част от незаконно построените къщи са били отдавани под наем на граждани от други общини, които нямат адресна регистрация в Стара Загора.

Кварталът в трите посоки ще бъде изцяло в рамките на закона, на последен етап ще бъдат съборени незаконните къщи в северната част. Така че в "Лозенец" вече ще има ред, категоричен бе градоначалникът.

Досега само един от обитателите на съборените къщи е изявил желание да си закупи парцел за законно строителство.

От 2015 година до момента са премахнати 205 такива.