Часове наред българският парламент не може да излезе с декларация за Украйна. Такава се очакваше още от сутринта. Първо се очакваше завръщането на председателя на Народното събрание Никола Минчев, който бе при президента. След това започнаха совалки между партиите, за да излезе законодателят с единно мнение.

Партиите обаче не се разбраха. По неофициална информация част от партиите са настоявали в декларацията да се посочат санкции за Русия, а други са било категорично против.

Тодор Тагарев: Трябва да поискаме засилено присъствие на НАТО на наша територия

Тодор Тагарев: Трябва да поискаме засилено присъствие на НАТО на наша територия

Ние сме мишена, обясни той

Така декларацията на българския парламент бе поставена на пауза за неизвестно колко време. Малко преди 14.00 часа от ДПС се възмутиха от пасивното поведение на парламента и настояха политиците да се разберат за единна позиция, за да не сме единствените в света и на Стария континент без мнение за войната в Европа.

От "Продължаваме промяната" обаче се притесниха за бюджета. След като опозицията обеща да работи денонощно до приемането на бюджета, управляващите се съгласиха да отстъпят и да се съберат на преговори за обща декларация за Украйна.

Андрей Гюров от ПП прочете декларацията от парламентарната трибуна, а текстът след това започна да се раздава на депутатите. Със пламенна съпротива обаче излезе Костадин Костадинов.

По информация на news.bg думата "санкции" и това, че България подкрепя налаганите санкции на РФ създава раздор в самата коалиция по текста на декларацията. БСП са против. Това наложи и пристигането на премиера Кирил Петков в Народното събрание.