Обсъжда се част от бюджетния излишък да бъде заделен за противопожарна техника. Това каза министърът на вътрешните работи Михаил Миков, цитиран от БНР.

По повод на националния празник на пожарникарите, представители на вътрешното ведомство поднесоха венци на паметника на Незнайния войн в София.

Михаил Миков посочи, че има сериозни аргументи за отпускане на такива средства. Решението обаче зависи от парламента.

Вътрешният министър каза за пореден път, че има нужда от закупуване на самолет за гасене на труднодостъпни пожари, но не беше конкретен в отговора си дали има вече оферти. „Оферти има всякакви, от изток и от запад," каза Миков.

"Пожарната има нужда от машини, не сме ги сменяли от 30 години", допълни още вътрешният министър. Необходимостта от самолет за гасене на пожари възникна и тази година, когато огънят в Националния парк „Рила" изпепели хиляди декари гори.

Националната сигурност не може да бъде играчка за медиите. Така вътрешният министър Михаил Миков коментира изказванията на председателя на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов по повод изнесените от МВР данни за пари, използвани за СРС-та.

„Аз лично смятам, че националната сигурност не може да бъде играчка за медиите и ще поискам още тази седмица едно съвместно заседание на вътрешната комисия по национална сигурност, за да видим до къде може да стигне желанието на един или друг политик да се появи в репортажи," заяви Михаил Миков.