Българи, които се завръщат у нас от Великобритания, сезираха омбудсмана, че не приемат децата им в общинските детски градини заради непоставени ваксини, съобщи БНТ. Във Великобритания имунизацията на деца не е задължителна, а избор на родителите.

Омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов каза, че е поискал становище от министъра на здравеопазването и на образованието. По думите му родителите се опитват да запишат своите деца, които не са имунизирани в частни детски градини.

Същевременно Любена Денизова, управител на частна детска градина добави, че много родители са се обаждали с оплакване, че децата им не могат да бъдат приети, защото не са имунизирани. Тя поясни, че доводът за искането на COVID ваксини е, защото повечето детски градини са проверявани, затова те искат да бъдат изрядни.

И с безплатна детска градина общините привличат деца на 5 и 6 г.

И с безплатна детска градина общините привличат деца на 5 и 6 г.

Тръст за социална алтернатива отчита нуждата от райониране на мярката

Според специалистите поставянето на липсващите ваксини при децата не отнема дълго време.

"В зависимост от типа ваксини да кажем един месец би бил разумен период, тъй като при някои ваксини трябва да имаме един месец интервал между дозите между поставянето на един тип ваксина и друг", обяснява д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

Личните лекари могат да предложат различни схеми за комбиниране на имунизациите в зависимост от възрастта на детето. Повечето от ваксините задължителни у нас могат да се поставят и в един и същи ден.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%