Омбудсманът Диана Ковачева поиска да отпаднат таксите за частните детски градини в периода на извънредното положение. Пълното отпадане на таксите да важи за семейства, които са останали без доходи по време на кризата, породена от пандемията, заяви тя.

Припомняме, че по-рано днес, Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката също подкрепи тезата, че частните детски градини, които са затворени заради извънредното положение в страната, не трябва да изискват заплащането на такса от родителите на децата, които ги посещават, тъй като за този период услуга не се предоставя.

Община Стара Загора отмени таксите за детските градини до края на извънредното положение

Община Стара Загора отмени таксите за детските градини до края на извънредното положение

Ползвателите на Домашния социален патронаж и Диетичния стол са без такса от 1 март

В тази връзка Ковачева коментира, че гражданите поставят въпроси, свързани с размера на таксите, които трябва да заплатят, въпреки че децата им не посещават детските градини поради извънредното положение в страната и необходимостта от спазване на мерките за ограничаване разпространението на коронавирус COVID -19.

Родителите съобщават, че за месеците, в които детските градини не работят, таксите остават същите. Посочват, че от детските заведения настояват родителите да заплатят пълните такси за месец, в който децата не са посещавали градините. Изразяват тревогата си от невъзможността да заплатят тези такси, поради липсата на доходи и описват тежката финансова ситуация, в която са поставени.

Отпадат таксите за детските градини и ясли във Варна

Отпадат таксите за детските градини и ясли във Варна

Мярката е в сила за периода на извънредното положение

Тя подчертава, че в подобен момент на криза, когато родителите в голямата си част са принудени от обстоятелствата да останат вкъщи, за да отглеждат децата си, е необходимо повече от всякога "да се опрем на солидарността и съпричастността в обществото".

"В този смисъл, смятам, че трябва да се отчетат, както трудностите, свързани с въведеното извънредното положение и непосилната финансовата тежест за семействата, останали без доходи, така и фактът, че детските градини реално не предоставят на семействата договорената услуга за отглеждането на децата им", категорична е доц. Ковачева.