От 1 януари до 20 септември 2018 г. инцидентите при железопътни прелези са довели до четирима убити и 20 ранени.

В периода 2009-2018 г. инцидентите на железопътни прелези са 231, като само при два случая вината е на машинист. Всички останали случаи са по вина на пешеходци и шофьори.

Данните представи главният ревизор по безопасността в НКЖИ Бисер Мичев в ефира на Нова телевизия.

В страната има 272 прелези, които са със светофари, 126 с автоматични бариери, 121 с електронни бариери и 90 с ръчноуправляваеми бариери, върху които се работи, за да бъдат намалени, поясни експертът от НКЖИ.

Има нормативна уредба, която регламентира къде да бъдат поставяни железопътните сигнализации. Чисто психологически като има препятствие е по-добре, обясни Мичев и добави, че това, което се прави в момента, е, че трябва да се слагат само бариери и видеонаблюдение.

Той уточни, че шофьорите се изнервят, когато дълго време е спусната бариерата и затова се намалява времето за нея, което зависи от скоростта на влака.

Мичев изрази съжаление, че в България има четири прелезни бариерни механизма, но по думите му те са опасни, защото нямаме култура на поведение за тях.

Когато започнат да светят железопътните сигнализации, шофьорите трябва да спрат, а когато се спуснат и автомобилът е попаднал на железопътния прелез, то той бързо трябва да се изнесе от тях, за да не се стигне до инцидент, поясни експертът.