Четирима мъже са задържани за подпомагане на 24 афганистанци да преминат незаконно през страната, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Териториално отделение - Свиленград към Районна прокуратура - Хасково е повдигнало обвинения на двама души на възраст 22 г. за подпомагане на чужди граждани незаконно да преминат и пребивават в страната. Към наказателна отговорност са привлечени и двама мъже на възраст 23 и 52 г. за опит да подпомогнат чуждите граждани незаконно да преминат през страната.

На 25 февруари 2021 г. в село Генералово, община Свиленград, служители на гранична полиция установили група от 24 граждани на Афганистан - мъже, между които имало шест малолетни и непълнолетни деца. Те се били настанили в къща в селото. Двамата задържани на 22 г. са осигурявали храна и вода на чужденците, а другите двама трябвало да ги транспортират до София. Събрани са доказателства, че гражданите на Афганистан са били прекарани нелегално от каналджия, на когото платили между 3 000 и 5 000 евро за всеки един от тях, за да стигнат до София.

Четиримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа.