ЧЕЗ ще изплати дивидент на държавата в размер на 41 млн. лв. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с регионалния мениджър на компанията за България Ян Вавера.

Той информира премиера, че предстои свикване на извънредни общи събрания на „ЧЕЗ Разпределение" и „ЧЕЗ Електро", на които ще се вземе решение за изплащане на дивидент на държавата, който  е за периода 2006-2009 г.

Вавера увери министър-председателя, че поради добрата ликвидност на дружеството това решение няма да се отрази на способността му да инвестира в развитие на мрежата.

На срещата, на която присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, бяха обсъдени и вариантите за продължаване на работата на ТЕЦ - Варна, включително необходимостта от инвестиции, извършени по начин, по който да гарантират сигурността на енергийната система.

Правителството и ЧЕЗ потвърдиха готовността си да работят за реализирането на меморандум, предвиждащ 40 млн. евро инвестиции от дружеството в енергийна ефективност и енергийна инфраструктура.