Докладът на КЕВР по ценовите предложения от 31 май 2017 г. предвижда намаляване на дела на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията, въпреки увеличението за битовите клиенти.

Това се посочва в позиция на ръководството на ЧЕЗ, разпратена и до медиите.

От електроразпределителната компания обясняват, че на 100 лева сметка за ток за клиентите на ЧЕЗ на регулиран пазар, за ЧЕЗ остават едва 8.41 лева.
Останалата сума се разпределя между НЕК/ЕСО/производители (74.92 лв.) и Националната агенция по приходите (16.67 лв.).

Припомняме, че днес на открито заседание на КЕВР се обсъждат новите цени на електроенергията и топлата вода, съгласно поисканите увеличения от страна на производителите и разпределителите. 

"Това означава, че въпреки повишаването на крайните цени, в случай, че бъде прието такова решение, то ще има негативен ефект за ЧЕЗ, а средствата, предвидени за доставка на електроенергия до крайните клиенти, за поддържане и развитие на мрежата, отново ще бъдат на критичен минимум", посочват още в компанията.

Намаляването на дела на ЧЕЗ се дължи основно на увеличената цена за технологичен разход, с близо 37%, която се изравнява с цената, по която НЕК продава енергия на снабдителите - 107 лв. за мегаватчас. В същото време нивата на признатия технологичен разход остават едни от най-ниските в Европа - 8%.

Това излага на риск финансовата стабилност на електроразпределителното дружество, което обслужва Западна България.

Решение с такъв негативен финансов ефект ще влоши допълнително регулаторната рамка, ще повлияе отрицателно на енергийния бизнес като цяло и ще ограничи възможностите за инвестиции в мрежата до нормативно определения минимум. От друга страна, липсата на възможности за инвестиции в мрежата в условия на възраждаща се икономика, ще окажат отрицателен ефект и върху икономическо развитие на страната, предупреждават от ЧЕЗ и допълват:

ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение са публични дружества, в които 33% са собственост на големи, български пенсионни фондове и индивидуални инвеститори. От подобно негативно решение ще бъдат нарушени интересите на всички акционери и клиентите на компаниите.