Започнало е почистване на паметника на съветската армия, съобщи електронното издание на в. „Дневник".

Според информация на очевидци, след полунощ работници са започнали да отмиват розовата боя и надписите, с които в акция на неизвестни автори България се извини на Чехия за събитията от 21 август 1968 г.

В профила си в социалната мрежа, антиправителствената информационна служба NOрешарски пише, че според момчетата, които чистят, измиването е финансирано от форума "България - Русия". Засега няма официална информация дали те са го организирали.

По-рано в сряда областният управител на София Росен Малинов обясни, че почистването ще бъде извършено от доброволци. Той уточни, че вече е дадено тридневно разрешение за измиването и че то ще започне в четвъртък. На въпрос на "Дневник" дали това ще стане още през нощта, както преди две години, Малинов възкликна: "Само политически некрофили извършват действия през нощта, както тези, които са боядисали паметника".

През лятото на 2011г. след акцията "В крак с времето", паметникът на съветската армия също беше измит през нощта, но тогава това се случи няколко дни след изрисуването му, миенето започна по-късно и приключи до сутринта. То беше организирано и платено от форум "България - Русия", председателстван от Светлана Шаренкова.

Малинов днес съобщи, че ще подаде и сигнал до прокуратурата за розовата акция. По-късно стана ясно, че Софийската районна прокуратура вече е образувала досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител.