Хората вече не искат предсрочни избори, но отказват да гласуват или не знаят за кого. Искат ГЕРБ и БСП да не бъдат във властта, но губят доверие и в новите кандидати като Слави Трифонов, например. Това показва проучването на "Сова Харис".

Ковид пандемията дава шанс на Борисов да се върне в по-добра кондиция пред избирателите, но сега ситуацията е много по-сложна. Това каза директорът на "Сова Харис" Васил Тончев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По чисто предизборни съображение той отпуска мерките. Попитали сме кои са най-влиятелните политици. Борисов и Радев са на върха с доста близка дистанция. COVID-19 ще има решаващо значение за изборите, важно е и как ще се развият протестите, добави Тончев.

Според него отношението към новите формации е твърде меко и от това да харесаш някого до това да гласуваш за него - има доста голяма дистанция.

newСлави Трифонов е отишъл от 10 на 7 процента, той избра тактика на наблюдател на събитията. По отношение на COVID-19 се отнася доста скептично, това не му помага в тази ситуация. Той привлича симпатизанти от целия политически спектър, ГЕРБ му е най-големият "донор" на гласове, отбеляза директорът.

Той подчерта, че при Мая Манолова основните привърженици са вляво от центъра, а убедително преизбирането на Корнелия Нинова начело на БСП не е дало възможност за разрастване на другите субекти в ляво.

В момента политическото пространство е много раздробено. Пистата е открита за всички. Ако някоя от големите партии успее да изгради облика на победител, към нея тръгват много гласове. До този момент ГЕРБ и БСП не успяват да го направят, смята Васил Тончев.